Cord Blood Center (CBC) este una dintre cele mai mari bănci europene de celule stem, având peste 175.000 de părinți care au decis să stocheze în tot continentul. În România peste 80.000 de familii au celulele stem recoltate la băncile CBC. Compania este prezentă pe piața locală din 2005 de când a primit autorizația de funcționare. În 2006 au realizat prima recoltare, iar în 2008 și 2009 au deschis centrele de stocare și recoltare de la Cluj Napoca și București.

„Am făcut investiții, am fost atenți la tendințele pieței pentru a putea oferi cele mai bune servicii. Pachetul Red Diamond este disponibil doar la Cord Blood Center și presupune recoltarea la naștere de țesut placentar, sânge din placentă, țesut din cordonul ombilical și sânge din cordonul ombilical. Vrem să oferim șansa părinților de a asigura copiilor lor acces la medicina viitorului”, a declarat Vlad Lucaciu, Directorul de vânzări al companiei.

Cord Blood Center a realizat un studiu din care reiese că peste 80% dintre părinți consideră sănătatea copilului drept cel mai important lucru pentru el. 50% dintre femei și 47% dintre bărbați sunt de părere că recoltarea de celule stem este importantă pentru sănătatea copilului. Totuși, mai puțin de jumătate dintre femei (46%) și bărbați (44%) cunosc potențialul teraperutic și avantajele recoltării placentei, sângelui și țesutului ombilical.

Bolile ce pot fi vindecate prin celule stem

Nils Thoennissen este directorul medical al grupului CBC și are o experiență de 18 ani în transplantul de celule stem la pacienții cu cancer.

„Mă ocup de transplanturile de sânge din cordonul ombilical pentru tratarea bolilor. Tratăm pacienți care vin toată lumea care suferă de boli ale creierului, AVC, paralizie cerebrală și autism. Asta am făcut în ultimii ani 3 ani. Avem realizări de mare succes, suntem printre primii care oferim tratamente pe bază de sânge din cordonul ombilical pentru a fi la dispoziția celor care au nevoie. Vedem o îmbunătățire semnificativă a condiției lor și a calității vieții. Sunt bucuros că alături de CBC putem oferi tratamente din cele mai bune surse”, a declarat specialistul în medicină regenerativă.

În ultimii 10 ani s-au făcut peste 1.700 de studii bazate pe tratamente din sânge placentar. Totodată, celulele stem recoltate din cordonul ombilical sunt folosite în tratarea a 80 de boli, printre care și leucemia, ne transmite medicul.

„Din perspectiva regenerativă a tratamentului persoanelor ce suferă de diabet, spre exemplu, există semnale de îmbunătățire a condiției încă de la primul tratament cu celule stem. Dacă tratamentul este aplicat din timp cu atât mai bune sunt și rezultatele. Dacă vorbim de cancer, situația este un pic mai diferită. Vorbim tot despre tratamente cu celule stem din țesuturile perinatale, avem o rată de vindecare a pacienților în proporție de 85%-90%, în funcție de tipul de leucemie. Acest tip de tratament este deja aprobat de FDA și EMA și pentru alte tipuri de cancer sau boli ale măduvei osoase cu care copiii se nasc”, a declarat, pentru Capital, directorul medical al CBC Nils Thoennissen.

Protocolul folosit pentru tratarea celulelor stem constă în aplicarea unui tratament care durează câteva ore și după observarea pacientului într-un interval de 6-9 luni pentru a identifica progresul realizat. „Exemple de boli tratate la nivel experimental: pacienți cu fibroză pulmonară, simpla infuzie de celule stem din placentă a cauzat o ameliorare extraordinară a condiției și o îmbunătățire a vieții lor. Pacienții cu diabet sever: infuzia cu celule stem a cauzat îmbunătățirea funcției renale, cardiace, și a dependenței de insulină”, ne explică medicul.

Cazuri salvate datorită celulelor stem

„Am tratat sute de pacienți în ultimii 3 ani și jumătate cu mare ajutor din partea CBC. Printre ele se afla și mica Sofia, care la vârsta de 7 ani a suferit o hemoragie cerebrală fără niciun motiv identificat inițial. De fapt, ea suferea de o malformație a creierului care a adus-o la ATI. După 2 luni s-a trezit, iar părinților li s-a spus că partea dreaptă a corpului său nu va mai funcționa – o situație dezastruoasă. După un an de la acest incident a venit la noi și am tratat-o cu o simplă transfuzie de celule stem donată din cordonul ombilicat. Un simplu tratament, care a durat circa 3-4 ore, niciun efect advers, o procedură foarte sigură. După 3 luni tatăl ne-a sunat din SUA și ne-a arătat un filmuleț cu Sofia care putea să meargă fără sprijin, fără ajutor, mai mult de 1,5 km, putea să vorbească, iar acum putea să deschidă robinetul, să aprindă lumina, lucruri pe care anterior nu le putea face”, a povestit Nils Thoennissen.

Celulele stem sunt recoltate atunci când un copil este născut, din cordonul ombilical și din placentă. Cord Blood Center este singura bancă de celule stem din România care recoltează din placentă. Ele pot fi folosite ulterior în tratarea unor boli precum diabetul, leucemia, atacuri cerebrale, etc. „Recoltarea are loc la spital, de către medic. Trusa de recoltare conține toate materialele necesare procedurii de recoltare, dacă nu se face recoltarea atunci toate produsele se transformă în deșeuri biologice. Riscuri pentru bebeluș nu mai pot să fie, pentru că deja s-a produs nașterea. Pe mamă nu o doare, iar totul se face într-un interval de timp de câteva minute”, explică Ioana Bolea, medic primar obstetrică-ginecologie. Ea ne-a transmis că în momentul de față există studii în fază experimentală care încearcă să trateze și boli considerate incurabile, precum parkinson, prin terapia cu celule stem.

Lavinia Tarba este medicul primar al laboratoarelor CBC România și a explicat faptul că țesuturile recoltate sunt păstrate criogenate, la temperaturi de -180 grade celsius. „Fiecare produs biologic procesat este testat din punct de vedere al calității și sterității. La finalul procesării și tuturor testărilor se emite un certificat care conține toate informațiile grefelor stocate care ajunge în posesia clienților.”

Clienții plătesc o taxă inițială pentru recoltarea celulelor stem și după o taxă anuală pentru conservarea lor. În cazul în care clientul nu mai plătește acea taxă anuală, Vlad Lucaciu, directorul de vânzări al companiei, ne-a transmis că acele celule sunt donate.