„Sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spaţiilor verzi: bucăţi de parcuri (Tineretului, Herăstrău, Plumbuita, etc.), spaţii verzi de lângă blocuri, maluri de lac, spaţii verzi din zone protejate (Modrogan 1, Kiseleff 45, Primăverii 1, etc).

Sunt dezvoltatori care au cumpărat ştiind că e spaţiu verde, au încercat să construiască şi instanţele i-au oprit. Proiectul de azi spune că dacă nu sunt expropriaţi în 12 luni pot să construiască. Dar, Primăria nu are 4-5 miliarde de euro ca să-i exproprieze”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Legea spațiilor verzi, un subiect controversat

Marți, pe data de 27 iunie, comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat mai multe amendamente la proiectul privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a spus, de asemenea, că aceste prevederi „dau liber la construit blocuri” pe spaţiile verzi.

Legea urmează să intre în dezbaterea Comisiei de administraţie miercuri dimineață, 28 iunie, iar ulterior să ajungă în plen, la votul final.

„PSD şi PNL permit construcţiile pe spaţiile verzi din centrul oraşului, cu o promisiune că primăriile vor crea spaţii verzi în alte locuri, în 2 ani. În 12 luni, dacă primăriile nu fac exproprieri, orice spaţiu verde aflat în proprietate privată îşi pierde statutul de spaţiu verde. Au redus standardul de spaţii verzi în construcţii de la 30% la 20%. ‘Obligaţia’ de a asigura accesul liber la spaţiile verzi se transformă într-o ‘opţiune'”, a scris Moșteanu pe Facebook.

Se anunță proteste împotriva amendamentelor propuse la Legea spațiilor verzi

Reţeaua pentru Natură Urbană a solicitat deputaţilor PNL şi PSD să respingă amendamentele pe care le-au iniţiat la Legea spaţiilor verzi, argumentând că acestea au fost „votate fără dezbatere reală” şi vor da posibilitatea de a se construi pe spaţii verzi private şi retrocedate.

De asemenea, Fundaţia Eco-Civica a anunţat un protest pentru miercuri dimineaţa, în Parcul Izvor, împotriva acestor amendamente.

Exproprierea spațiilor verzi ar costa în jur de 4 sau 5 miliarde de euro

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a declarat marți, 27 iunie, că în Comisia de Mediu din Camera Deputaților s-au adoptat amendamente care spun că nu mai trebuie să existe spații verzi private în Capitală și în România. Potrivit acestuia, ar fi vorba de 4 sau 5 miliarde de euro, pentru expropriere, însă nu vom vedea niciodată acești bani.

”A început o dezbatere pe nişte amendamente pe care nu le cunoştea nimeni şi care spun, în esenţă, că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private în Bucureşti şi în localităţile din România. Adică, noi avem o legislaţie de mediu, până în ziua de azi, care spune că dacă eşti prorietar de spaţiu verde, privat, ai obligaţia să îl păstrezi ca spaţiu verde.

În esenţă, aşa cum a fost propus azi în comisie şi urmează să fie mâine în plen, spune că autoritatea locală fie expropriază în 12 luni toate aceste spaţii verzi, fie ele îşi pierd statutul de spaţiu verde”, a explicat primarul Capitalei în emisiunea Proiect de ţară: România de la Prima News.