„Am avut azi o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a continua discuțiile despre îmbunătățirea sistemului de termoficare al Bucureștiului. Am reafirmat intenția Primăriei Capitalei de a cumpăra producătorul de energie ELCEN, pentru a avea un sistem de producție și distribuție a energiei termice aflat sub controlul municipalității, deci mai eficient și mai simplu de gestionat.

Autoritățile centrale susțin această soluție, pe care eu o consider un element extrem de important în efortul de a asigura buna furnizare a apei calde și căldurii în București. Urmează, de comun acord cu Ministerul Energiei, pași concreți în vederea achiziției ELCEN.”, a scris primarul Capitalei, Nicușor Dan pe Facebook.

Nicușor Dan a semnat un contract de 200 milioane de euro

Primarul General, Nicușor Dan, a semnat marți, 11 mai, împreună cu reprezentanții Astra Vagoane, contractul de achiziție a 100 de tramvaie, informează Biroul de presă al Primăriei Municipiului București.

”Facem un pas înainte în modernizarea transportului public: am semnat un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni, pentru achiziția a 100 de tramvaie.

Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, în luna august a anului viitor, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate 4 tramvaie în fiecare lună.

Este vorba despre tramvaie cu lungimea de 36 de m, potrivite pentru București.

Dacă fosta administrație nu s-ar fi încăpățânat să insiste să dea în mod nelegal acest contract unei firme turcești (situație despre care s-a pronunțat și CNSC și Curtea de Apel București), am fi avut aceste tramvaie în Capitală începând cu vara anului 2020.

În felul acesta, semnând contractul astăzi, primul tramvai va veni la București în august 2022”, spune edilul Capitalei, Nicușor Dan.

Cele 100 de tramvaie noi, din gama de 36 m, vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii.

De asemenea, s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor.

Pentru persoanele cu dizabilităţi, care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală şi se vor amenaja 2 locuri speciale.

De asemenea, prin instalaţia IT care va echipa tramvaiele se vor oferi informații (audio-video) pentru călători, va exista o instalație de supraveghere video, precum și wi-fi.

Va exista și posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.

Sursă foto: Dreamstime