Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că, în afară de STB şi Termoenergetica, toate companiile din subordinea Municipalităţii sunt „trucuri juridice” și în urma unui audit financiar și de resurse umane se va lua o decizie în privința acestora.

„Companiile din subordine, mai puţin STB şi Termoenergetica, sunt nişte trucuri juridice pentru a scăpa de parcursul de licitaţii şi cea mai mare parte dintre ele o să fie închise (…) O să facem un audit şi financiar, şi de resurse umane, de management în fiecare din aceste instituţii şi în urma acestui audit o să luăm decizia”, a spus Nicuşor Dan pentru Digi 24, întrebat despre o eventuală reducere a schemei de personal.

El a menţionat că Primăria Capitalei şi instituţiile şi companiile din subordinea acesteia au circa 35.000 de salariaţi. Nicuşor Dan a precizat că sunt circa 1.100 de angajaţi în Primărie, 11.000 de salariaţi în STB, 3.500 de angajaţi în Termoenergetica, în celelalte companii municipale – aproximativ 3.500 de persoane şi în instituţiile din subordinea PMB câteva mii de angajaţi.

Salariile acestora reprezintă 60 de milioane de lei lunar

Noul primar general al Capitalei a explicat că această sumă reprezintă practic 17-18% din bugetul anual de 4 miliarde de lei al primăriei.

„Bugetul de salarii pe Primărie plus instituţiile din subordine, deci inclusiv teatre, spaţii verzi şi toate celelalte, este de 60 de milioane de lei pe lună. (…) Asta înseamnă 700 de milioane de lei pe an (…) Dacă împărţiţi la 4 miliarde, cât e bugetul real (al primăriei – n.r.), o să vă dea undeva la 17-18%”, a declarat Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, angajaţii din Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector, plus instituţiile subordonate acestora, „probabil sunt de ordinul a 70.000”.

Întrebat câte demisii a primit în prima zi de lucru ca edil al Capitalei, Nicuşor Dan a răspuns că „sunt câteva demisii la nivel de directori”.

El a subliniat importanţa arhitectului şef al Capitalei şi a spus că este legal şi oportun să se facă „un mare concurs” pentru acest post.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea