"Georgia ar trebui să fie liberă să-şi exprime dorinţa de a se apropia de UE şi într-o zi să adere. Această aspiraţie este în primul rând o şansă pentru Georgia pentru că este un catalizator al tuturor reformelor", a declarat Nicolas Sarkozy în cadrul unui discurs pronunţat în faţa a mii de persoane adunate în Piaţa Libertăţii, la Tbilisi.

În opinia şefului statului francez, "Georgia trebuie să fie liberă să-şi exprime dorinţa de a adera la NATO dacă poporul său doreşte asta".

"Această apropiere continuă cu Uniunea Europeană depinde în primul rând de reformele şi de aprofundarea democraţiei dvs", a spus preşedintele Sarkozy.

"În ceea ce mă priveşte, când sunt la Tbilisi, mă simt în Europa şi nu în altă parte", a spus el în aplauzele celor prezenţi.

Evocând progresele realizate de georgieni, Nicolas Sarkozy s-a referit în special la dezvoltarea infrastructurii, la "restabilirea securităţii", "la bogăţia ţării înmulţită cu zece din 2004".

UE şi Georgia au început în iulie 2010 negocieri asupra unui acord de asociere. Însă extinderea Uniunii Europene suscită din ce în ce mai multe reticenţe, în lumina exemplelor României şi Bulgariei, în legătură cu care anumite state membre au afirmat că au fost admise "prea devreme".
Sursa: Agerpres