Daniel-Grigoroiu Norocel a fost numit în funcția de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în urmă cu opt luni, în luna aprilie, de către fostul premier Florin Cîțu. 

Astfel, cu doar o săptămână înainte de Crăciun, noul premier, Nicolae Ciucă a decis să îl demită pe aceasta din funcție. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

În ceea ce privește postul rămas vacant, premierul a decis ca Sorin Gal, în prezent director general al Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din ANRM, să exercite atribuţiile de preşedinte al ANRM ”până la numirea conducătorului instituţiei publice, în condiţiile legii”.

Referitor la Sorin Gal, noul președinte interimar lucrează la ANRM din anul 2014. Totodată, acesta a mai condus Agenţia în perioada 2016-2017, fiind totodată preşedinte interimar al acesteia în cursul anului 2018. În perioada 2012 şi 2013, Gal a fost membru al Consiliului Local Oradea din partea PSD, iar anterior – director general al Distrigaz Vest Oradea.

Nicolae Ciucă, o nouă demitere

Amintim faptul că aceasta nu este singura demitere pe care Nicolae Ciucă o face în luna decembrie. La începutul lunii, premierul Nicolae Ciucă l-a demis din funcție pe secretarul de stat Victor Florin Dumitriu, care, la fel ca și Daniel-Grigoroiu Norocel, era un apropiat al liderului PNL, Florin Cîțu.

În locul lui Dumitriu, premierul Ciucă a numit un nou consilier, pe analistul Iulian Chifu, care într-o postare pe pagina personală de Facebook a anunțat ulterior că are o relație „mai veche” și ”mai apropiată” cu generalul Ciucă, motiv pentru care i-a acceptat propunerea.

Totodată, el mai preciazat atunci că deși este un volum mare de muncă, iar provocările sunt destul de mari, cu sprijinul necesar și o echipă bună, va reuși să le facă față.

„Am avut azi onoarea să mi se propună poziția de consilier de stat al Premierului Nicolae Ciuca. Având în vedere relația veche și apropiată și prietenia care mă leagă de generalul Ciucă, am acceptat. E de muncă, iar provocările în zona în care mă pricep – relații internaționale, securitate, conflicte, crize, afaceri strategice – sunt numeroase. Cu sprijinul instituțional necesar și cu ajutorul echipei, sper să reușesc să fac față și acestei responsabilități pe care mi-am asumat-o”, a scris Iulian Chifu.