S-a discutat de o eventuală supraimpozitare a veniturilor care depășesc suma de 25.000 de lei

Nicolae Ciucă a precizat că liderii coaliției de guvernare au discutat ca eventuala suprataxare a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui să fie făcută cu 16%, dar nu este nimic bătut în cuie.

„A fost discutată impozitarea cu 16% pentru că așa funcționează în momentul de față impozitul propriu-zis în legea finanțelor. Vă propun să vedem elementele de analiză și în funcție de asta luăm decizia. Nu este nimic bătut în cuie.

Am luat această decizie de a analiza tocmai pentru asigurarea echilibrului bugetului de stat. Ne preocupă remunerarea corectă a fiecărui cetățean.

”Am decis ca la momentul când Ministerul Finanţelor are toate datele agregate, discutăm în coaliție. Nu se discută despre impozitul progresiv. E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui”, a spus Nicolae Ciucă miercuri, 26 aprilie.

Nicolae Ciucă precizează că supraimpozitarea se referă doar la veniturile de la stat

„Varianta în sine, în momentul de față, nu există. Am decis în ședința de coaliție ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se efectueze această analiză și în momentul în care au toate datele agregate și sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliție. Nu se discută despre impozit progresiv”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă o supraimpozitare doar a veniturilor de la stat nu ar fi neconstituțională, premierul afirmă că „orice măsură trebuie să aibă și susținere juridică”.

„Procentul de 16% (pentru supraimpozitarea veniturilor mari – n.r.) fost discutat pentru că acesta funcționează și impozitul pe legea finanțelor. (…) Nu este absolut nimic bătut în cuie”, a mai indicat prim-ministrul.

Finanțiștii afirmă că o astfel de suprataxare trebuie să fie vizată și de sectorul privat, căci astfel măsura ar fi discriminatorie

PSD a cerut ca măsura să se aplice doar pentru bugetari, însă liberalii atrag atenția că o astfel de lege ar fi neconstituțională.

În plus, cei de la PNL nici nu vor să audă de renunțarea la cota unică de impozitare.

Așadar, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu trebuie sa vină cu o analiză referitor la supraimpozitarea progresivă, ambele variante. Adică atât pentru bugetari, cât si pentru sectorul privat. Rămâne de văzut câți romani câștigă mai mult de 25 de mii de lei brut și dacă impozitarea va fi de 16% sau de 20%.

De asemenea, prin raport, ar trebui să se vadă care ar putea fi impactul și câți bani ar aduce la buget această supraimpozitare.

Toată supraimpozitarea creează controverse în rândurile bugetarilor, dar si finanțiștii spun că dacă Guvernul va lua aceasta decizie de impozitare progresivă, nu poate să o facă doar pentru bugetari, ci trebuie să fie vizat și sectorul privat pentru că măsura ar fi discriminatorie.

În urma unui scurt calcul, la un salariu de 28.000 de lei brut/lună, 25.000 de lei vor fi impozitați cu 10%, iar restul de 3.000 de lei cu 16% sau chiar 20%.