Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, luni, la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în urma discuţiilor, premierul Nicolae Ciucă cerând ca până pe 15 mai Ministerul Muncii să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ privind dialogul social.

În şedinţă, Ministerul Finanţelor a prezentat propunerea de a mări cuantumul acestora la 35 de lei sau la 40 de lei.

Ambele propuneri urmează a fi analizate în forurile statutare ale organizaţiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie, anunţă Executivul.

Crește valoarea tichetelor de masă

Întâlnirea, la care alături de ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, şi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, au mai participat reprezentanţi ai Guvernului, ai Confederaţiilor sindicale şi patronale, a avut loc în contextul modificărilor şi completărilor la Legea nr. 367/2022 privind dialogul social şi Legea nr. 53/2003 – Codul muncii precum şi a Ordinului pentru stabilirea valorii nominale a tichetelor de masă, anunţă Executivul într-un comunicat.

Potrivit Guvernului, în cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizaţiilor sindicale de modificare şi completare la Legii 367/2022 privind Dialogul Social.

”În urma discuţiilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ca până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ”, se precizează în comunicat.

În privinţa modificării valorii nominale a tichetelor de masă, ministrul Finanţelor a prezentat propunerea de a mări cuantumul acestora la 35 de lei sau la 40 de lei. Ambele propuneri urmează a fi analizate în forurile statutare ale organizaţiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie a.c.

Putere de … cumpătare

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 24 aprilie, într-o ședință de urgență la Guvern. Printre subiectele dezbătute se află și măsurile menite să reducă cheltuielile.

Anunțul a venit după ce premierul a promis că România nu va avea parte de austeritate, ci de putere de cumpătare, în timp ce nu vor fi modificate sumele pentru investiții și nu vor fi reduse nici salariile în sectorul bugetar.

Premierul a spus că sumele pentru investiții și salariile în sectorul bugetar nu vor mai crește anul acesta, la fel cum nu vor mai fi nici angajări la stat, potrivit discuțiilor din coaliție pe această temă.