Este vorba despre un act privind recunoaşterea genului („The Gender Recognition Act”), care a fost semnat joi pentru a deveni lege de guvernatorul Andrew Cuomo la un eveniment de aniversare a 10 ani de la legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex de către New York, scrie DPA. 

Astfel, potrivit legii, newyorkezii îşi pot identifica sexul pe baza documentelor personale de identificare emise de stat, inclusiv licenţe şi permise, cu un „X”.

Daniel O’Donnell, membru al Adunării statului New York (D-Manhattan) susține că noua lege este benefică pentru egalitatea de gen.

„Astăzi sărbătorim iubirea şi egalitatea”, a declarat Daniel O’Donnell, membru al Adunării statului New York (D-Manhattan) într-un comunicat. „La aniversarea a 10 ani a egalităţii în căsătorie, putem privi înapoi cu mândrie pentru a vedea cum acea victorie a pus bazele unui deceniu de progrese pentru a proteja şi sprijini comunitatea LGBTQ”, a adăugat el.

Ce schimbări aduce noua lege 

În ceea ce privește noua lege, susținătorii subliiază că aceasta va face mult mai siugră și simplă procedura de modificare a numelui, dar și a desemnării sexului. În același timp, persoanele care înaintează o petiţie unei instanţe sau actualizează un document de identificare îşi vor putea atesta identitatea de gen fără a fi nevoie să aducă dovezi medicale.

„Fiecare newyorkez ar trebui să fie recunoscut drept ce este de către guvernul său”, a declarat senatorul democrat Brad Hoylman (Manhattan).

Acesta a mai subliniat faptul că în prezent este dificil ca newyorkezii să obțină documentele de identitate pentru a găsi locuri de muncă sau chiar pentru a merge la școală, iar această lege va modifica situația.

„Dar astăzi încă este incredibil de greu pentru mulţi newyorkezi să obţină documentele de identitate de care au nevoie pentru a călători, pentru a găsi un loc de muncă şi chiar să meargă la şcoală. Această lege va schimba situaţia, devenind mai uşor pentru newyorkezii nonconformi, transgender, non-binari şi intersex – inclusiv minorii – să obţină acte de identitate ce reflectă cu acurateţe identitatea lor”, a adăugat el.

De menționat este faptul că în urmă cu ceva timp, o schimbare de nume în New York trebuia aprobată de instanţă şi apoi publicată cel puţin o dată într-un ziar în termen de 60 de zile.

„The Gender Recognition Act” protejează petiţionarii prin eliminarea cerinţei de publicare. De asemenea, face posibilă solicitarea în instanţă a schimbării categoriei de sex a unei persoane sau recunoaşterii identităţii de gen, asigurându-se confidenţialitatea solicitantului, pentru a elimina teama de represalii.

Legea urmează să intre în vigoare în 180 de zile, și are rolul de a simplifica procesul de modificare a certificatului de naştere şi permite utilizarea termenul „părinte” pentru prima dată.

Amintim faptul că , New York City permite deja persoanelor să-şi actualizeze certificatul de naştere şi să selecteze o opţiune „X” non-binară. Statul vecin New Jersey a adăugat opţiunea de gen neutru „X” pentru permisele de conducere şi cărţile de identitate în aprilie.