Pandemia de coronavirus a debutat în urmă cu mai bine de doi ani de zile și a făcut ravagii la nivel mondial, atât din punct de vedere economic, dar și sanitar. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața, iar virusul continuă să circule și acum.

Pe de altă parte, având în vedere că numărul infectărilor a scăzut semnificativ, iar varianta Omicron nu a fost atât de periculoasă precum cele alterioare, din ce în ce mai multe țări au relaxat toate restricțiile impuse. Situația s-ar putea schimba însă în următoarea perioadă.

Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la Sir Chris Witty, medic-șef al Regatului Unit. Acesta susține că va mai dura foarte mult timp până la încheierea pandemiei. Potrivit acestuia, virusul rămâne încă unul periculos, având un risc de deces comparabil cu gripa. Totodată, el a mai adăugat că noul coronavirus va aduce ”noi surprize” și va fi cu noi ”tot restul vieții”.

O nouă variantă de COVID ar putea apărea

Provocările variantei actuale COVID ”nu sunt de fel banale”, iar apariția unui germen mai periculos va ”modifica semnificativ balanța riscului”, a avertizat acesta.

În același timp, medicul britanic a adăugat că există posibilitatea ca în următoarea perioadă, o nouă variantă extrem de periculoasă să apară.

„Există o mare probabilitate ca în următorii doi ani să apară o nouă variantă de COVID, care este mai rea decât Omicron”, a spus acesta.

Pe de altă parte, alți experți au o altă părere. Aceștia susțin că perioada cea mai sumbră a pandemiei a trecut deja, iar virusul va evolua în timp spre un patogen al răcelii. De cealaltă parte însă, Sir Chris Witty a punctat că pericolul este controlat mai bine prin rata mare de imunizare și îmbunătățirea asistenței medicale de specialitate.

Care sunt riscurile

”A existat o anumită reducere în timp a riscului adus de Covid. Dar există încă un risc semnificativ” a adăugat el, conform Daily Mail.

Amintim faptul că varianta Omicron a coronavirusului a fost depistată în luna noiembrie și a înregistrat recorduri de transmisibilitate. Pe de altă parte, ratele mari de imunizare și natura mai blândă a virusului i-au atenuat impactul, decesele legate de Covid fiind de cel mult 300 zilnic, nivel egal cu cel al unei gripe agresive, dar doar o fracțiune din cel atins în primele două valuri, în Marea Britanie.

De asemenea, spitalele nu au fost copleșite, nici secțiile de terapie intensivă.