Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) vine cu precizări de ultimă oră referitoare la subvarianta BA.2 de Omicron, care deja se răspândeşte mai rapid şi a devenit dominantă în Danemarca. Potrivit acestuia, până la momentul actual nu sunt motive de îngrijorare în acest sens, el dând și o serie de argumente solide.

„Nu provoacă o formă mai gravă de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global”, a declarat, marţi, oficialul.

La rândul său, directorul programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS susțne că până acum nu a fost raportată vreo diferență din punct de vedere al severității bolii.

„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.

Anunțul momentului de la OMS

Totodată, ea a mai adăugat că această informație este una esențială în contextul temerilor accentuate dn ultima vreme.

„Această constatare este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2″, a mai adăugat aceasta, potrivit AFP.

În cadrul aceleiaș sesiuni de întrebări și răspunsuri, aceasta a mai adăugat că acestea sunt toate concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniştitoare şi mult aşteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor, care până acum nu a fost nerevizuit de oamenii de ştiinţă, care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.

Van Kerkhove a mai adăugat că cercetătorii care au realizat studiul şi-au prezentat concluziile comitetului. Profitând de ocazie, oficialul OMS le-a cerut ţărilor din întreaga lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere în acelaşi timp cu ridicarea restricţiilor sanitare în numeroase ţări, în ciuda faptului că noile variante apărute nu sunt chiar atât de amenințătoare spre deosebire de varianta Delta.