Până în 2080, aproximativ 70% din oceanele planetei vor suferi din cauza lipsei de oxigen (dezoxigenare) cauzate de temperaturile mai calde, a concluzionat un studiu publicat anul trecut în revista Geophysical Research Letters a Uniunii Americane de Geofizică. Studiul constată că dispariția oxigenului din oceane a început anul trecut, informează Yahoo news.

”Această zonă este foarte importantă pentru noi, deoarece un număr mare de pești trăiesc aici”, a declarat Yuntao Zhou, oceanograf la Universitatea Jiao Tong din Shanghai, autorul principal al studiului.

Modelele studiului arată că deoxigenarea va începe să afecteze toate zonele adânci ale oceanului până în 2080 și că acest fenomen poate fi ireversibil.

”Chiar dacă oamenii ar înceta să mai emită acum gaze cu efect de seră, inversând încălzirea globală prin absorbția dioxidului de carbon din aer, nu se poate spune dacă oxigenul va reveni la nivelurile din epoca preindustrială”, a spus Zhou.

Prin urmare, subliniază oamenii de știință, stoparea schimbărilor climatice – și a dezoxigenării oceanelor – este crucială.

Temperaturile ridicate amenință ecosisteme precum recifele de corali și algele

Motivul scăderii nivelului de oxigen din oceane este că apele mai calde rețin mai puțin oxigen dizolvat, iar temperaturile oceanelor cresc într-un ritm alarmant.

Potrivit unui alt nou studiu publicat recent, publicat în revista științifică PLOS Climate, temperaturile ridicate ale apei amenință ecosisteme precum recifele de corali și algele, cu care se hrănesc peștii.

Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium din Monterey, California, au cartografiat timp de 150 de ani temperaturi ale suprafeței mării pentru a stabili intervalele normale de temperatură. Ei au descoperit că 2014 a fost primul an în care majoritatea suprafețelor oceanelor au depășit ceea ce ar fi considerat în mod normal o temperatură extrem de caldă, conform standardelor istorice.

În ultimii șapte ani, mai mult de jumătate din oceane au experimentat căldură extremă

Acest punct de referință a fost depășit de-atunci în fiecare an, făcând acum ca așa numita ”căldură extremă” să devină noua normalitate.

„Realitatea este că acest lucru ne afectează de ceva vreme. Cercetările arată că, în ultimii șapte ani, mai mult de jumătate din oceane au experimentat căldură extremă”, spune Zhou.

Nu mai puțin de 700 de zone oceanice manifestă cote scăzute de oxigen, față de numai 45 de zone, câte erau numărate în anii ’60.

Scăderea nivelului de oxigen adaugă un pericol suplimentar

În timp ce căldura în sine amenință viața marină, scăderea nivelului de oxigen adaugă un pericol suplimentar, iar adâncurile oceanelor sunt cele mai vulnerabile, deoarece nu au surse suplimentare de oxigen. Suprafața oceanului absoarbe oxigenul din atmosferă, iar marile adâncimi ale apelor își iau oxigenul din descompunerea algelor.

Pierderea unor specii de pești din cauza dezoxigenării ar putea pune la pământ și economiile bazate pe pescuit și ar putea cauza o penurie de fructe de mare pentru comunitățile care trăiesc de pe urma comercializării lor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oceanele mai apropiate de poli, unde încălzirea are loc mai rapid, pierd oxigen și mai repede.