Pericolul care ar putea provoca un dezastru la nivel global. Valeriu Gheorghiță: Nimeni nu este în siguranţă

Valeriu Gheorghiţă a spus duminică, 21 noiembrie, că zona Europei de Est, unde rata de vaccinare anti-COVID este scăzută, poate reprezenta locul de apariție a unei variante de coronavirus care să poată eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri.

„Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă. Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la Digi 24.

O variantă virală care ocoleşte răspunsul imun

Potrivit celor spuse de Valeriu Gheorghiţă, marele risc este să asistăm la o variantă virală care să fie adaptată, „să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun”.

„Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal. Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a completat medicul.

Astfel, acesta a menţionat că tehnologia ARN Mesager permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor la noua variantă virală, însă menţionează că în cazul apariţiei unei variante virale care să poată ocoli răspunsul imun oferit de vaccinuri ar însemna pierderea progresului obţinut de la debutul campaniilor de vaccinare şi reluarea de la zero a efortului privind imunizarea.