”Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuși ca cei care şi-au asumat măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătății, să le și respecte. Recomand în continuare prudență, precauție, reguli de igienă, distanțare fizică, purtarea măștii în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. Avem și astăzi 388 de cazuri, avem și astăzi 205 cazuri în Terapie Intensivă. Avem prezență în Primiri Urgențe. Avem orașe și spitale care au terapiile intensive pline și trebuie să transferăm în altă parte. Mă repet, cred că ne-am relaxat un pic cam devreme.”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Măsurile de relaxare promise pentru 1 iulie, amânate

” Noi am evaluat evoluţia număului de cazuri, evoluția patologiei în fiecare zi, apoi săptămânal, apoi la 14 zile, cum eram obișnuiți. Ieri a avut loc ședința Grupului tehnico-științifici la nivelul Ministerul de Interne, iar evaluările pe care le-am făcut au primit și recomandarea de a amâna aceste relaxări pe care le programasem pentru 1 iulie.

La fel, în baza acestor recomandări, hotărârea Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență a statuat aseară amânarea acestor măsuri de relaxare, cu precauțiile în care trebuie să gestionăm în acest moment tocmai această creștere a numărului de cazuri. Avem de două săptămâni o creștere a numărului de cazuri, au fost câteva zile când au fost şi peste 400 de cazuri, dar, mă repet, ce este mai important este că avem și niște cazuri grave sau critice, cu creșterea la peste 200 a cazurilor în Terapie Intensivă.”, a mai spus ministrul.

Când ne putem aștepta la o viață aproape ca înainte

„La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”, a adăugat Tătaru.

Veridicitatea coronavirusului a fost pusă la îndoială de către oameni

” Au încurajat acea stare de neîncredere, acea stare de dubiu în rândul populației vizavi de existența acestei pandemii, de existența acestui virus, de efectele negative pe care le poate face. Și, după cum am putut vedea, la două săptămâni avem creșteri de cazuri, avem transmiteri în comunitate, o transmitere accentuată în ultima perioadă, avem o reacutizare a vechilor focare și, în același timp, avem nerespectarea regulilor…

I-aș ruga să treacă prin spitale, să treacă prin spitalele fază 1, fază 2, prin spitalele suport COVID sau să treacă pe la Unitățile de Primire Urgențe. Și, atunci, vor vedea, într-adevăr, că acest virus există, că există boala, că există și forme grave sau severe, că se poate muri și la 30-35 de ani. Și, atunci, nu știu dacă își vor mai permite, cei care încurajează această stare de incertitudine, să păstreze același mesaj”, spune ministrul.

”Cred că până acum patru săptămâni totul decurgea normal, aveam o tranmsitere de 0,6-0,7. A încurajat cred că un moment politic acea stare de relaxare, mai ales că avem și măsuri de relaxare, avusesem trei perioade de măsuri de relaxare, două weekenduri prelungite, 1 Mai, Rusalii, începând de la Paște s-a sesizat acea relaxare, acea senzație de libertate.

Dar cred că implicarea sau trecerea direct dintr-un moment medical într-un moment politic a adus la aceste informații false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii prin care am trecut. Și nu mă feresc să spun, la o nesocotire a întregului efort pe care acest popor l-a făcut timp de două luni și jumătate, când a fost faza cea mai acută.”, a mai spus acesta.

Sursă foto: INQUAM/George Călin