Nelu Tătaru a precizat că. față de primele date din vară, numărul celor care au dezvoltat anticorpi a crescut, ajungând la aproape 4% din populația țării. Datele sunt analizate de DSP-uri și Ministerul Sănătății după interpretarea analizelor a aproape 8 mii de români.

„Informarea îmi spune că s-au raportat de către DSP-uri recoltarea serurilor reziduale în număr 12.901. Dintre acestea au fost lucrate la nivel de INSP, 7.832, din care doar 303 sunt pozitive, dând o rată de imunizare de 3,87%. Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat imunizarea de 5-6%. Noi avem o imunizare mică”, spune ministrul într-un interviu pentru Europa FM.

Ministrul a mai precizat că pentru testările COVID-19 pentru următoarele 5 luni, ministerul are nevoie de o sumă de 178 de milioane de euro, bani pe care ar vrea să-i obțină de la Comisia Europeană, în contextul în care România are acces la fonduri comunitare pentru refacerea economiei afectate grav de criza sanitară.

„Facem calcule pentru a putea recupera acești bani pe proiecte europene, iar la nivelul Ministerului Sănătății doar din calculele și evaluarea noastră pe testare, până la sfârșitul anului, inclusiv luna ianuarie de anul viitor ar include 178 de milioane de euro, doar testările”, a mai spus Nelu Tătaru, care a adăugat că în privința tratamentelor se efectuează încă calcule.

Pe de altă parte, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat recent eliminarea declarației pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală. Potrivit ministrului, triajul urmează să fie făcut observațional. Noua decizie a fost luată în contextul în care România, la fel ca și restul țărilor din Europa, încearcă revenirea la normal, prin diferite măsuri de relaxare cum ar fi redeschiderea școlilor, restaurantelor sau a cinematografelor.

Totodată, ministrul a mai precizat că situația școlilor va fi prezentată cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, iar scenariile făcute până în prezent vor rămâne valabile în continuare.

Sursă foto: INQUAM/George Călin