"La Astra, suntem destul de avansaţi. Pe Astra vrem să o mărităm – depinde de părinţi, dacă au pretenţii prea mari la zestre sau dacă se mulţumesc cu zestre mai mică. Avem şanse bune să o rezolvăm în această vară sau cel puţin să intrăm într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic, în această vară", a menţionat Negriţoiu.

În cazul Carpatica, preşedintele ASF a precizat că societatea se află "sub un plan de redresare, cu un număr de acţiuni".
"Nu au fost făcute prea mari progrese. La mijlocul acestui an facem o analiză. Va trebui, deşi planul de redresare este până la sfârşitul anului, să accelerăm aceste măsuri, astfel încât, la 1 ianuarie 2016, să fie într-o parte sau în alta", a spus Mişu Negriţoiu.

Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăţi de asigurare (reprezentând peste 80% din piaţa de asigurări), unele companii trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii, în condiţiile în care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei şi este concentrat la patru societăţi.

Potrivit unui comunicat al ASF, remis miercuri AGERPRES, evaluarea activelor şi pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane euro), concentrat la patru societăţi.

"În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerinţa de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015", se arată într-o declaraţie comună a Autorităţii de Supraveghere Financiară din România, Comisiei Europene şi Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale privind evaluarea independentă a sectorului de asigurări din România.

Cele patru societăţi de asigurări cu deficit de capital agregat sunt Astra, Carpatica, Euroins şi Exim.

Potrivit ASF, aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societăţile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000.

"Două societăţi se află deja în procedură de redresare financiară. Acestea trebuie să ia în considerare deficienţele suplimentare şi să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficienţe", se arată în comunicatul ASF.

SURSA: Agerpres