"După ce a fost anunţată cu mare furie această mega-structură de supraveghere, tot ceea ce vine acum dinpre guvern este o mare linişte. Nu a mai ieşit nimeni să spună ceva despre asta. Trebuie să vină cineva şi să expună viziunea ASF, să explice ce modele au fost analizate. Nu pot vedea ASF funcţională într-un termen atât de scurt, când era nu are nici tată şi mamă", spune Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management România, liderul pieţei de profil.
La finalul anului trecut, pentru şefia mega-structurii de supraveghere, care să înglobeze activităţile CSA, CNVM şi CSSPP, fusese vehiculat aproape ca sigur numele fostului ministru al Finanţelor Florin Georgescu. Ulterior, s-a vorbit şi de Dan Radu Ruşanu.
Acum lucrurile sunt clare în privinţa lui Florin Georgescu, întrucât el s-a întors la BNR ca prim-vice guvernator. Despre Dan Radu Ruşanu, specialiştii spun că o asemenea numire nu va fi primită bine de piaţă.
Săptămâna trecută s-a vehiculat că, în mare secret, se fac listele pentru cele 15 posturi din conducerea ASF, iar în maximum două săptămâni încep audierile.
"O astfel de structură poate fi înfiinţată şi deveni funcţională în circa 6-9 luni, asta dacă va fi numită o echipă de oameni cu experienţă în piaţă, care să fi avut relaţii de joc cu jucătorii din cele 3 domenii. Dacă vor fi numiri individuale de persoane care abia descoperă ce se mănâncă treaba asta, atunci ne-am întinde pe circa 2 ani", explică Dragoş Neacşu.
Potrivit lui, există o tendinţă europeană de standardizare şi creştere a nivelului de transparenţă în domeniul financiar, iar proiectul ASF ar veni în întâmpinarea acestei tendinţe, mai ales că pe piaţa locală există o concentrare din ce în ce mai mare la nivel de grupuri cu activităţi în domeniile ce ar intra sub lupa ASF.