Winston Churchill, Horatio Nelson, Cristofor Columb, față-n față cu Karl Marx, Vladimir Ilici Lenin. Un război al Istoriei la care mă uit cu curiozitatea celui pasionat de trecerea vremurilor. Numai că mi se pare că seamănă din ce în ce mai mult cu Revoluția Bolșevică.

Statuia lui Winston Churchill stă să cadă, mânjită și batjocorită, iar de pe un alt soclu Karl Marx rânjește fericit. Sunt convins că nu știați că unul din părinții comunismului este îngropat la Londra.

Mormântul lui Karl Marx se află în partea estică a cimitirului Highgate, din nordul Londrei, unde odihnește alături de soție și alți membrii ai familiei. Are ditamai monumentul, format dintr-un bust mare în bronz așezat pe un piedestal din marmură. Piedestalul este înscris cu citate din Marx, inclusiv, cuvintele finale ale Manifestului Comunist, „Proletari din toate țările, uniți-vă”.

O ironie a istoriei, cu gust de lămâie, ne înconjoară astăzi. Din Statele Unite ale Americii, până în Europa, neo-marxismul, sau progresismul cum i se spune politically correct, trăiește o perioadă de glorie. În 1989, conducătorii URSS au văzut cum statuile lui Lenin & Co. dispar din Europa de Est, dărâmate de furia unei mulțimi sătulă de mizerie. Acum se întâmplă exact invers.

Dacă nu aș avea îndoieli asupra capacității reale de diversiune a FSB, aș spune că asistăm la o operațiune sofisticată de manipulare indusă de la Kremlin. Dar fiind vorba de Statele Unite ale Americii mi-e greu să cred asta.

Revenind la comparația de mai sus, mi se pare emblematic pentru tipul de ipocrizie politică care domină societatea occidentală faptul că asistăm la asemenea momente, în care unii se întreabă dacă omul care a salvat Marea Britanie de nebunia lui Adolf Hitler este mai prejos decât cel care a pus bazele teoretice ale unui sistem opresiv care a dus la moartea a milioane de oameni. Poate că o să spuneți că Karl Marx era doar un filosof, așa că vă întreb dacă Vladimir Ilici Lenin intră în aceeași categorie?

Sunt sigur că nu știți că protectorul lui Stalin, responsabil de milioane de persoane trimise în Gulagul sovietic, sau în lagărele de muncă de pe tot cuprinsul Europei de Est, are o statuie la Seattle, USA. Da, chiar în orașul Microsoft!

Vezi continuarea pe EVZ.