Liana Pleş, specialist în obstetrică-ginecologie, atrage atenția asupra pericolelor nașterii în afara unei unități medicale. De altfel, profesioniştilor din sănătate le este interzis, în România, să asiste la nașteri care au loc la domiciliile femeilor însărcinate.

Pot apărea complicații pe neașteptate

Medicul clarifică că, în ciuda aparentei normalități a fenomenului nașterii, acesta poate aduce complicații neașteptate și, prin urmare, necesită un mediu controlat și pregătit pentru urgențe.

„Femeile din România ar trebui să ştie că naşterea este un fenomen care e adevărat că este natural, dar în vremea când era complet nemedicalizat şi toată lumea năştea acasă, mortalitatea era foarte mare atât pentru mame, cât şi pentru copii, atât mortalitatea, cât şi morbiditatea, adică apariţia unor complicații.

La noi, în obstetrică este o vorbă: naşterea ştii totdeauna cum începe, nu ştii niciodată cum se termină, chiar dacă aparent este o naştere normală. Aş vrea să subliniez faptul că nu este legal, la ora actuală, ca un profesionist, un medic ginecolog sau o moaşă să exercite acest tip de activitate în afara unei instituţii medicale. Ei nu au dreptul profesional să facă lucrul acesta”, a afirmat Liana Pleş, miercuri seară, la Medika Tv.

În comparație cu Marea Britanie și Olanda, unde nașterile la domiciliu sunt sprijinite de comunicarea permanentă cu unitățile spitalicești, România se confruntă cu lipsa unei astfel de integrări, ceea ce sporește riscul de complicații atunci când se optează pentru naștere acasă.

Riscurile sunt mari pentru mama care naște acasă

Medicul a explicat că, pe de o parte, sunt complicaţii care vizează copilul: riscul de asfixie din cauză că se poate naşte cu cordonul ombilical în jurul gâtului, riscul de a aspira lichid amniotic.

Există riscuri şi în ceea ce priveşte mama care naşte acasă, cel mai mare dintre acestea fiind hemoragia, care trebuie corectată fie medicamentos, fie chirurgical. Există, de asemenea, riscul de blocare a fătului în canalul de naştere, lucru care se poate rezolva în spital cu o serie de instrumente sau chiar prin cezariană.

„Au fost şi la noi situaţii în care pacientele au născut acasă şi au venit cu complicaţii, cu rupturi, cu hemoragii. În general, doamnele care aleg această cale au o orientare mai naturistă, ştiţi, curentul minim invaziv, care vorbeşte despre medicalizarea excesivă a unui fenomen natural reuşeşte să facă adepţi”, a explicat Liana Pleş.