În acest moment, cel mai mare obstacol din calea celor de la NASA este radiaţia. Luată singură, radiaţia este reprezentată de particule inofensive subatomice, energetice, însa în combinaţie cu celule vii, devine mortală. Cu cât este mai mare energia particulelei, cu atat e mai ameninţătoare, citim pe site-ul Yoda.ro.

Iar spaţiul este plin cu cele mai energetice particule, numite Galactic Cosmic Rays GCR. Acest lucru este o veste foarte proasta pentru orice astronaut care s-ar încumeta să plece spre Marte.

De aceea, cei de la NASA oferă până la 29.000 de dolari pentru oricine îşi poate da seama de un mod de a-i duce pe astronauti în siguranţă pe Marte, cu cât mai puţina expunere la radiaţia din spatiu.

Astronauţii care se află pe Statia Spaţială Internaţională sunt protejati de GCR cu ajutorul câmpului magnetic al Pamantului. Din păcate, protecţia se întinde doar până la aproximativ 43.000 de kilometri deasupra suprafatei Terrei. Iar Marte se afla cu aproximativ 225 de milioane de kilometri mai departe.

NASA a anuntat competiţia oficial numită "Reducing Exposure to Galactic Cosmic Rays through Active and Passive Shielding" pe 29 aprilie şi aceasta este deschisă pentru oricine. Tot ce trebuie să faci este sa te inregistrezi la compania Innocentive si să scrii o propunere până pe 29 iunie.