Potrivit raportului comisiilor de specialitate, această inițiativă legislativă vizează marcarea contribuției esențiale a Nadiei Comăneci în sportul național și mondial.

Anul 2026 va fi dedicat Nadiei Comăneci

Cu această ocazie, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile sportive din întreaga țară, precum și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale vor avea posibilitatea să organizeze acțiuni și evenimente dedicate.

Acestea pot include manifestări sportive, educative, culturale, artistice și programe de promovare care să celebreze impactul și moștenirea lăsată de gimnasta româncă.

„Cu prilejul marcării , legendă a sportului national şi mondial, autoritătile administraţiei publice centrale şi locale, institutiile sportive din ţară, precum şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot organiza acţiuni, manifestări şi evenimente cu caracter sportiv, educativ, cultural şi artistic sau programe de promovare”, arată raportul comisiilor de specialitate.

nadia comaneci
SURSA FOTO: Marca

Marea sportivă rămâne o figură emblematică

Nadia Comăneci rămâne o figură emblematică a sportului mondial, fiind de cinci ori medaliată cu aur olimpic, toate medaliile obținute în probe individuale. Performanța care a consacrat-o a fost realizată în anul 1976, la doar 14 ani, când a devenit prima gimnastă din istoria Jocurilor Olimpice care a primit un scor perfect de 10.0.

Adoptarea acestei propuneri legislativă reflectă recunoașterea oficială a meritelor Nadiei Comăneci și a rolului său în promovarea imaginii României în lume. Instituirea anului 2026 ca „Anul Nadia Comăneci” se dorește a fi un cadru simbolic și concret prin care întreaga societate românească să își exprime admirația și recunoștința față de una dintre cele mai mari sportive din toate timpurile.

Propunerea a venit din partea unei alte legende a sportului românesc

Propunerea a venit din partea unei alte legende a sportului românesc, Elisabeta Lipă, și a fost aprobată cu o majoritate largă în cadrul Comisiei Economice și Sociale (CES).

Demersul Elisabetei Lipă, actual președinte al Federației Române de Canotaj, este mai mult decât un simplu act legislativ. Este o propunere cu o puternică valoare simbolică, care onorează performanța istorică a Nadiei Comăneci și impactul ei asupra imaginii României în lume.

„Mă bucur din suflet că această iniţiativă legislativă ajunge la Senat, iar apoi va ajunge la Camera Deputaţilor. Nadia este unică, ceea ce a reuşit în 1976 la Montreal a revoluţionat întreg sportul mondial, nu doar gimnastica. La nivel planetar, se ştie că numele ei este asociat tot timpul cu România, iar imaginea pe care ea o face României în lume este una fantastică.

Era normal ca o astfel de acţiune să existe, iar sub această egidă vom putea organiza foarte multe acţiuni. Să dezvoltăm şi mai mult sportul la nivel de mase, să reabilităm baze sportive, chiar să construim anumite baze acolo unde este cazul”, a declarat Elisabeta Lipă.

Proiectul a fost votat cu 35 de voturi „pentru” din 42 exprimate în cadrul CES.