Nadia Comăneci împlinește azi, 12 noiembrie, vârsta de 60 de ani. Mai multe personalități din sport i-au trimis mesaje de felicitări

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a postat pe pagina oficială de Facebook un filmuleț de aproape 3 minute în care  mai multe personalități din lumea sportului, precum Camelia Potec, Cristina Neagu și mulți alții, i-au urat ”la mulți ani”. Și artiștii i-au trimis Nadiei Comăneci mesaje de felicitări, printre ei numărându-se Călin Goia de la Voltaj și Cristi Minculescu de la Iris.

Alături de filmuleț, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a postat și următorul mesaj:

”La mulți ani perfecți, Nadia!
Ne-ai învățat să credem, ne-ai inspirat să visăm, ne-ai motivat să perseverăm!

Sportul este despre oameni, emoții și mândrie! România a vibrat pentru tine de la primul 10 olimpic și continuă să admire și astăzi eleganța unuia dintre cei mai cunoscuți români de pe planetă.
Din tot sufletul îți dorim o zi plină de bucurie! Team Romania duce povestea mai departe.

La mulți ani, perfecți, Nadia! Lista urărilor e deschisă, toate ajung la Nadia!”

Nadia Comăneci, o adevărată legendă a sportului românesc

Nadia Comăneci, născută la 12 noiembrie 1961, a început gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS Flacăra Oneşti. Din 1971 a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. Jumătate de an mai târziu a  concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.

În 1974 a obţinut primul mare succes peste hotare, câştigând locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană). A urmat o ascensiune rapidă care a culminat cu rezultatele obţinute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – ediţie a JO care a intrat în istoria sportului drept “Olimpiada Nadia Comaneci”, după ce  Nadia a primit şapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică!) şi a stabilit un “record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme), scrie cosr.ro. Nadia Comăneci a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, bârnă şi paralele, una de argint, cu echipa României, şi una de bronz, la sol.

După 1977, Nadia s-a pregătit la Bucureşti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraş (aprilie 1980 – august 1981). Nadia Comăneci a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească şi două medalii de argint, la sărituri şi cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. În 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală şi a intrat definitiv în posesia “Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reuşit această performanţă. În 1975 a obţinut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar în 1979, la „Cupa Mondială”, desfăşurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol şi sărituri, pe locul al doilea la bârnă şi pe locul al treilea, la individual compus. În 1981, la Universiadă de la Bucureşti, Nadia a obţinut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, având în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.