Evenimentul a fost organizat de Fundația Nadia Comăneci și Clubul Sportiv Municipal Onești, cu sprijinul Primăriei Onești și reprezentanților Consiliului Local. Deși nu a putut fi prezentă la eveniment, Nadia Comăneci a transmis un mesaj pentru organizatori și locuitorii din Onești.

Testare gratuită pentru 14 discipline sportive

Sute de copii din Onești au luat cu asalt Parcul Municipal din localitate pentru a participa la evenimentul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru Sport”, organizat pentru prima dată în orașul natal al Zeiței de la Montreal.

”Acest proiect este inspirat de  evenimentul devenit tradițional  în Statele Unite ale Americii  – ”Bart&Nadia Sports Experience” – la care participă anual mii și mii de persoane. Acțiunea are loc în parteneriat cu Primăria  orașului Oklahoma City  și este un adevărat  festival al sportului și sănătății, adresat familiilor. Oneștiul este unul dintre puținele orașe care continuă să aibă  unul din cele mai puternice cluburi municipale de sport și este un oraș – fanion  care demonstrează că România are capacitatea  de a forma valori sportive”, a declarat Ingrid Istrate, director al CSM Onești.

Evenimentul a oferit celor aproximativ 500 de copii prezenți șansa unică de a-și testa gratuit abilitățile sportive la nu mai puțin de 14 discipline sportive: gimnastică artistică, gimnastică aerobică, atletism, badminton, baschet, handbal, volei, box, lupte libere, judo, karate, haltere, fotbal și tenis de masă.

Copiii au fost îndrumați de antrenori de la CSM Onești și CSȘ Onești, dar și de alte cluburi sportive private, precum Scorpions, Luu Van sau OK Sport, precum și de tineri sportivi, deja campioni naționali la sporturile practicate, care au oferit scurte demonstrații și au explicat mișcările de bază specifice fiecărui sport.

Copiii participanți la eveniment au primit de la intrare un ”Pașaport pentru Sport” și pe măsură ce își testau abilitățile la o disciplină sportivă primeau o ștampilă în pașaport corespunzătoare disciplinei respective. După parcurgerea a cel puțin 7 probe, copiii au fost răsplătiți cu tricouri, medalii și cărți despre viața Nadiei Comăneci.

”Nu ne vine să credem cât e de frumos! Fetița mea este încântată. Aici a descoperit că și fetele pot practica box sau lupte libere. Sper să avem parte de mai multe astfel de evenimente și sunt sigură că nu doar fetița mea, dar și alți copii au descoperit azi cât de frumos este sportul”, ne-a spus o mămică, dezvăluind că după acest eveniment își dorește să o înscrie pe fetiță la un club sportiv.

Majoritatea copiilor au intrat în ”arenele” sportive amenajate în parc de mai multe ori, zăbovind mai mult timp în zonele preferate.

”Au fost copii care aproape că nu mai voiau să plece de pe saltea, atât de mult le-a plăcut. Și deja am identificat câțiva copii pe care cu siguranță îi vom revedea în sală”, a subliniat unul dintre antrenorii CSM Onești.

Mesaj emoționant de la Nadia Comăneci

Cea de-a doua zi a evenimentul a avut loc chiar pe 18 iulie, ziua în care s-au împlinit 45 de ani de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii olimpice, obținută de Nadia Comăneci.

Această zi a fost dedicată mișcării în aer liber pentru toată familia. În parc au fost amenajate diferite spații de jocuri pentru copiii mici, care le-au testat atenția și îndemânarea, și a fost organizată și o ștafetă pentru familii, la care au participat copii alături de părinți și bunici.

Peste 30 de familii s-au înscris la ștafetă și 20 dintre acestea, prin tragere la sorți, au primit vouchere valorice care pot fi folosite pentru achiziționarea de echipamente sportive.

”Este o bucurie tot ce se întâmplă aici. Și ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție pentru Onești. Este de evidențiat faptul că azi, 18 iulie, se sărbătorește 45 de ani de la marea performanță realizată de Nadia Comăneci, gimnasta născută și crescută la Onești. Prin realizările Nadiei Comăneci  la Olimpiada din 1976 de la Montreal Oneștiul  a devenit unul din  orașele simbol ale României”, ne-a declarat Elena Pașcu Apăvăloaie, cea care în 2020 a inițiat proiectul prin care data de 18 iulie să fie și Ziua Municipiului Onești.

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină. Acesta a mulțumit Nadiei Comăneci că a pus Oneștiul pe harta sportului mondial și a promis că va susține și alte inițiative de promovare a sportului.

Deși nu a putut fi prezentă la Onești, Nadia Comăneci a transmis un mesaj emoționant pentru organizatori și oneșteni.

”Bună ziua, dragi oneșteni! Am fost extrem de emoționată și onorată când am aflat că Oneștiul a ales ca zi de sărbătoare a orașului ziua de 18 iulie. Vreau să mulțumesc Elenei Pașcu Apăvăloaie care a avut inițiativa și tuturor celor din consiliu local care au votat-o în anul 2020. Anul acesta este pentru prima dată când oneștenii serbează această zi și, pentru că nu cred că se putea altfel, o fac prin sport.

Proiectul ”Nadia Sports Experience” ajunge la Onești datorită a mai multor oameni. Țin să-i menționez pe Laurențiu Neghină și Ingrid Istrate, care au contribuit decisiv pentru ca acest proiet să prindă viață. Oneștiul este orașul meu, este „casa” mea,  el reprezintă amintirea copilăriei mele, este orașul în care m-am născut și format ca sportivă, este orașul pe care îl iubesc necondiționat. Faptul ca ați asociat ziua orașului cu performanța mea de la Montreal nu poate decât să mă bucure enorm!

Mulțumesc tuturor oneștenilor pentru felul frumos în care încearcați să păstrați vii performanțele mele, mulțumesc tuturor celor implicați în acest eveniment, reprezentanților Primăriei, ai CSM Onești, îndemnându-vă să faceți cât mai multă mișcare și cât mai mult sport. Sper să ne revedem cât mai curând posibil, sper ca această perioadă grea să se oprească și să reintram în normalitate. Multă sănătate!”, a transmis Zeița de la Montreal printr-un mesaj video urmărit de sute de oneșteni și urmat de o spectaculoasă proiecție laser pe Dealul Perchiu din Onești.

Primele două ediții ale evenimentului ”Pașaport pentru sport”, 2018 și 2019, au avut loc în București, în 2020 fiind suspendat din cauza contextului epidemiologic.