‘Vrem ca legătura între reţele de gaze naturale din Bulgaria şi Turcia să devină o primă etapă a proiectului Nabucco West’, a declarat Rosen Plevneliev, la o întâlnire cu jurnaliştii străini.
Nabucco West, cu o lungime de 1.300 de kilometri, este o variantă scurtată a proiectului Nabucco, care iniţial viza construirea unei legături între Marea Caspică şi Baumgarten (Austria), trecând prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Proiectul aşteaptă în primul trimestru al anului următor o decizie cu privire la alimentarea sa cu gaz de la consorţiul care dezvoltă zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan.
La mijlocul lunii noiembrie, Bulgaria a semnat un acord definitiv pentru construcţia tronsonului bulgar al gazoductului South Stream. Lucrările de construcţie la acest proiect susţinut de grupul rus Gazprom ar urma să înceapă la sfârşitul acestui an pentru a se încheia în 2015. Acest gazoduct va face legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, principala ţară pentru tranzitul gazului rusesc spre Europa.
Proiectul Nabucco este un consorţiu din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Sursa: Agerpres