China a redus vineri rata de referință pentru creditele ipotecare cu o marjă neașteptat de mare, a doua reducere din acest an, în timp ce Beijingul încearcă să revigoreze sectorul imobiliar aflat în dificultate, pentru a susține economia.

Înalți oficiali au promis măsuri suplimentare pentru a lupta împotriva încetinirii celei de-a doua mari economii mondiale, afectată de epidemiile de COVID-19 care au determinat măsuri stricte și restricții de mobilitate și care au provocat perturbări uriașe ale activității.

Măsura va contribui la relansarea vânzărilor de locuințe

Mulți participanți la piață consideră că mișcarea de vineri a fost, de asemenea, un răspuns la apelul premierului chinez Li Keqiang de a intensifica în mod decisiv ajustările politice și de a lăsa economia să revină rapid la normalitate.

„Reducerea de astăzi a ratei de referință a împrumuturilor pe cinci ani ar trebui să contribuie la relansarea vânzărilor de locuințe, care au mers din rău în mai rău în ultima vreme”, a declarat într-o notă Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

China a redus rata dobânzii de bază pentru împrumuturi pe cinci ani (LPR) cu 15 puncte de bază, până la 4,45%, cea mai mare reducere de când a modernizat mecanismul ratei dobânzii, în 2019, și mai mult decât cele cinci sau 10 puncte de bază preconizate de majoritate într-un sondaj Reuters. LPR pe un an a rămas neschimbată la 3,70%.

Indicele bursier de referință al țării, Shanghai Composite Index, a crescut cu aproximativ 1% la începutul tranzacțiilor, în urma reducerii ratei. Mișcarea nu a reușit să entuziasmeze acțiunile imobiliare listate pe piața continentală, care au rămas stabile, deși dezvoltatorii cotați la Hong Kong au crescut ușor.

Previziuni privind o restrângere a economiei Chinei

Mulți economiști din sectorul privat se așteaptă ca economia Chinei să se restrângă în acest trimestru față de anul precedent, comparativ cu creșterea de 4,8% din primul trimestru. Indicatorii privind împrumuturile de credit, producția industrială și vânzările cu amănuntul au arătat că măsurile stricte legate de COVID și restricțiile de mobilitate au avut un impact puternic.

O piedică esențială pentru creștere a fost sectorul imobiliar, pe care factorii de decizie politică încearcă să îl redreseze. Proprietatea și industriile conexe, cum ar fi construcțiile, reprezintă mai mult de un sfert din economie, scrie Reuters.