Președintele Federației Ruse de Lupte, Mikhail Mamiashvili, a făcut o declarație care cutremură întreg globul. El a susținut că delegația țării ar trebui să meargă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 în tancuri, dacă va fi obligată să concureze ca o echipă de refugiați.

Posibilitatea ca Rusia să se prezinte cu condiții similare cu cele ale echipei olimpice de refugiați a fost luată în considerare ca o modalitate de a le facilita prezența în capitala Franței.

Echipa concurează sub drapelul olimpic și are imnul olimpic în loc de imn național.

Declarația făcută de președintele Federației Ruse de Lupte

„Nu am niciun alt comentariu pe această temă, cu excepția faptului că cei care propun acest lucru ar trebui să fie trimiși într-un loc cunoscut de toată lumea”, a declarat Mamiashvili, potrivit R-Sport.

„Dacă vor să ne vadă la Jocurile Olimpice din 2024 ca echipă de refugiați, atunci trebuie să mergem la Paris în tancuri. Nu există altă opțiune”.

De neconceput să concureze în condiții similare cu sportivii refugiați

Președintele de onoare al Comitetului Olimpic Rus (ROC), Alexander Zhukov, este una dintre numeroasele figuri sportive, precum Mamiashvili, care consideră că este de neconceput să concureze în condiții similare cu sportivii refugiați.

Zhukov a fost președintele ROC din 2010 până în 2018 și a declarat anterior că Jocurile Olimpice fără Rusia ar fi inferioare.

„Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat el, după cum a relatat agenția oficială de știri de stat a Rusiei, TASS.

„Ei nu vor putea distruge sportul rusesc, este pur și simplu imposibil. Astfel de cereri și încercări pot fi dictate doar de presiuni politice”.

Ce se întâmplă cu Rusia și Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) nu a confirmat încă modul în care va permite Rusiei și Belarusului să concureze la Paris 2024, dacă va fi cazul.

În urma invaziei din Ucraina, organizația a recomandat o interdicție totală pentru toți sportivii din cele două țări. Apoi, la începutul acestui an, s-a sugerat ca federațiile internaționale să permită sportivilor ruși și belaruși individuali să revină în competiție, cu condiția ca aceștia să nu susțină războiul și să nu fie afiliați cu armata. Decizia a fost, de asemenea, primită negativ în Rusia și, în cazul în care acestei țări i se permite să concureze la Paris, aceasta ar putea să le afecteze grav șansele la medalii.

Mai mult de 40% din medaliile ROC la Tokyo 2020 au provenit de la atleți care sunt sub contract cu organizații militare.