Cea mai mare ofertă publică iniţială derulată la BVB, listarea Transgaz, aducea 1.177.384 acţiuni la 192 RON. Interesul a fost imens, depăşind toate aşteptările: peste 12.000 ordine, ofertă suprasubscrisă de 28 de ori, iar valoarea totală a subscrierilor a depăşit 1,8 miliarde euro. A fost bătaie pe acţiunile TGN la 192. IPO TGN a indus sentimente pozitive, deşi piaţa era într-o perioadă de corecţie. Pe 19 decembrie 2007 intrau la tranzacţionare drepturile de alocare Transgaz (TGNR01). Bătaia continuă.

Titlurile TGNR01 deschid prima şedinţă la 321 RON, cu 67% peste preţul IPO, şi realizează un volum foarte bun de 13,1 milioane euro (154.556 TGNR01). Investitorii au cumpărat 11% din volumul IPO la o cotaţie medie de 301 RON, cu 57% mai mare. Următoarele două şedinţe au mai adus transferuri de 113.431 TGNR01 pe acelaşi palier de preţ. Interes deosebit pentru titlurile companiei în condiţiile unei cotaţii de peste 300 RON. Urmează căderea pieţei din ianuarie 2008. Cotaţia TGN se duce în jos până la un minim de 224 RON, nivel cu doar 17% peste cel din IPO. Se fac volume mici, interesul fiind redus în condiţiile unei pieţe dominate de sentimente negative. O schimbare brutală de percepţie asupra companiei, în doar o lună. Sigur, fundamentele unei companii se pot schimba radical, cu efecte directe asupra cotaţiei. Dar nu a fost cazul TGN. Mai mult, companiile din sectorul utilităţilor, caracterizat de regulă de o stabilitate mai mare, constituie un refugiu în perioade de corecţii şi recesiune.

Sentimentele joacă, aşadar, un rol mare în piaţa de capital din România. Acestea există şi influenţează evoluţiile şi pe bursele mature, pentru că investitorii sunt oameni, iar oamenii au, în general, sentimente. Doar că pe pieţele dezvoltate există şi catalizatori – investitorii instituţionali. Aceştia administrează volume impresionante de capital, care nu pot fi plasate în condiţii decente decât pe corecţii. La BVB lipsesc catalizatorii, sentimentele monopolizează piaţa, iar într-o conjunctură globală complicată, BVB excelează la termeni de volatilitate, atrăgând speculatorii.