De fapt, este vorba de un amestec amețitor, de 50 până la 60 de compuși organici volatili (COV) care se eliberează în mașină.

Sunt aceiași compuși care provoacă formarea unei pelicule grase pe parbrizul mașinii. La mașinile noi, aceste substanțe chimice nu sunt foarte periculoase, dar nici nu sunt un soi de aromoterapie. Ele se descompun rapid: până la aproximativ 20 la sută se descompun în fiecare săptămână, așa că mirosul nu persistă atât de mult, potrivit Howstuffworks.

Acest cocktail chimic variază în funcție de producător

Oricât de mult ne-ar plăcea mirosul de mașină nouă, producătorii auto lucrează pentru a-l elimina. Nu pentru că le-ar displace acest miros, dar ar prefera să nu folosească substanțele chimice respective.

Materialele pentru automobile care includ mai puțini COV, cum ar fi pernele pentru scaune din spumă, pe bază de soia, nu eliberează atât de mult gaz și nu au un miros puternic.

Deși există zeci de substanțe chimice care contribuie la ”mirosul de mașină nouă”, iar acel cocktail chimic variază în funcție de producător, există cinci compuși volatili obișnuiți care alcătuiesc cea mai mare parte a gazelor reziduale din interiorul mașinilor noi.

masina noua
Substanţe chimice prezente în maşinile proaspăt ieşite din fabrică / SURSA FOTO: Freepik

Cei cinci compuși volatili care contribuie la „mirosul de mașină nouă”

Iată care sunt aceștia:

1. Toluen: Acest solvent lichid provine din țiței, deși este cunoscut din multe produse de îndepărtare a lacului de unghii. Este folosit în vopsele și cleiuri, folosite în interiorul unei mașini.

2. Etilbenzen: Acesta este tot un solvent, dar este un gaz incolor, inflamabil. Se găsește în gudronul de cărbune și petrol, așa că nu este surprinzător că mașina miroase a benzină. Este folosit la vopsea, dar și pentru a crea stiren (următorul compus volatil de pe listă). Odată ce este eliberat în aer, se descompune în alte substanțe chimice (probabil mai puțin mirositoare) în decurs de trei zile.

3. Stiren: Nu veți găsi depozite mari de stiren în natură – este o substanță chimică sintetică, creată în laborator (deși există cantități mici din ea și în alimente, inclusiv fructe și legume). Este folosit în multe materiale care probabil vor ajunge în mașină, cum ar fi cauciucul, izolația și suportul de covoare. Se descompune în aer într-o zi sau două.

4. Xilenul: Acest lichid cu miros dulce, foarte inflamabil se găsește în gudronul de cărbune și petrol. Este un solvent folosit atât în ​​industria cauciucului, cât și în industria pielii, așa că ajunge în mașina nouă. De asemenea, este una dintre primele 30 de substanțe chimice produse în Statele Unite, așa că nu este surprinzător că se află în topul celor cinci compuși volatili din mașină.

5. Trimetilbenzen: Acest compus volatil este o „hidrocarbură aromatică”, deși Toxipedia.org observă că are un „miros puternic, deosebit”. Este un lichid folosit în solvenți și diluanți, precum și un aditiv utlizat în combustibilul auto. Se elimină în lumina soarelui, așa că, parcarea într-un loc însorit, pentru câteva zile, va ajuta la curățarea mai rapidă.

Deși multe cercetări s-au concentrat pe poluarea aerului extern și impactul său asupra sănătății, substanțele chimice care se pot acumula în mașini ar putea reprezenta o îngrijorare reală pentru șoferi.