Moise Guran a susținut, pe blogul său, că Ministrul de Finanțe răspândește în spațiul public o minciună care, dincolo de scopul electoralist evident, pune în pericol interesele statului român, periclitând (din nou) capacitatea acestuia de a plăti pensiile din Pilonul I.

„Oricine știe să citească execuția bugetului general consolidat poate vedea dintr-o ochire că mai toți banii împrumutați într-un an de statul român se duc în acoperirea găurilor de la asistență socială în sens larg, incluzând aici incapacitatea noastră de a plăti din contribuții pensiile părinților, incapacitatea de a asigura din contribuții nevoile sistemului sanitar, incapacitatea administrațiilor centrale/locale de a gestiona orfelinate, persoane cu handicap și persoane asistate. Nu mă întrebați pe mine de ce sunt pensiile contributive la un loc cu toate astea, că nu le-am pus eu. Cert este că transferul din bugetul de stat pentru asistență socială a fost în 2018 am cât întregul deficit al bugetului de stat”, a comentat acesta.

El a adresat și un mesaj pensionarilor.

„Pensiile sunt alimentate din contribuții și singura soluție reală pentru creșterea lor este creșterea numărului de angajați din economie și o creștere de producție care să implice natural creșterea salariilor. Forțarea creșterilor salariale, fără o creștere corelată a producție conduce la inflație, adică la diminuarea puterii de cumpărare și a pensiilor și a salariilor. Aceste realități nu se rezolvă dintr-o dată. Nu poți spera la o explozie a creșterii numărului de salariați când noi nu mai avem suficienți oameni care doresc să muncească. Criza demografică prelungită implică dificultăți economice majore, pe care nu le vom rezolva însă cu minciuni. Refuzați-i pe mincinoși! Creșterea pensiilor din ultimii doi ani s-a făcut pe credit, printr-o aruncare semnificativă a chetuielilor în viitor, pe spatele nepoților dumneavoastră. Refuzați-le acestor populiști mita electorală pe care vi-o oferă pentru a vă îndatora nepoții!”, a spus Guran