S-a schimbat legea privind circulația cu mopede și motociclete

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea care aduce modificări regulilor de circulație pentru mopede și motociclete pe teritoriul țării.

Legea dispensează de la cerința de a purta asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor pe cei care dețin permisele categoriilor AM, A1, A2 și A. Modificarea a fost integrată în articolul 8 al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002, care stipulează această excepție pentru titularii de permise din categoriile menționate.

motocicleta, motociclete
SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

În ceea ce privește vehiculele care circulă pe drumurile publice, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 și A, precum și tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele, ele trebuie să fie echipate cu o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate fiind omologate.

„Proiectul de lege adoptat astăzi a fost depus în 2022. Atunci când coaliţia de guvernare nu are interes, proiectele se mişcă foarte greu. Dar, chiar şi aşa, după aproape 2 ani, facem un pas spre normalitate.

Începând de sezonul acesta, motocicliştii şi scuteriştii nu vor mai fi obligaţi să deţină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor şi nici nu vor mai putea fi hărţuiţi de Poliţie că nu le au.

Împreună cu colegii mei, am pregătit mai multe iniţiative legislative care vizează comunitatea moto din România, pe care le vom depune în perioada următoare”, a declarat senatorul USR Cristi Berea, iniţiatorul proiectului de lege.

Cristi Berea
SURSA FOTO: Facebook, Cristi Berea

În acest moment, Codul Rutier, reglementat prin OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, impune aceeași cerințe pentru toate vehiculele, obligând conducătorii auto să aibă la ei două triunghiuri reflectorizante, o trusă medicală și un extinctor. Nerespectarea regulilor poate atrage o amendă de până la 825 de lei.

Totuși, mopedele și motocicletele sunt vehicule de dimensiuni reduse, având spații limitate pentru depozitarea echipamentului obligatoriu. Acest lucru îi obligă pe șoferi să adauge accesorii suplimentare, care pot perturba echilibrul vehiculului și pot crește riscul de accidente.

O soluție precum purtarea unui ghiozdan în spate nu este nici ea ideală, având în vedere că în cazul unui accident, chiar și unul minor, șoferul poate fi proiectat în afara vehiculului împreună cu extinctorul și alte obiecte care pot cauza răni.

„În momentul de faţă, mulţi dintre deţinătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 şi A nici nu sunt informaţi că au aceeaşi obligaţie ca şoferii autovehiculelor de transport pasageri, motiv pentru care sunt, uneori, o ţintă sigură pentru amenzi”, a adăugat senatorul Cristi Berea.

Decrete semnate marți, 9 aprilie 2024

În aceeași zi, președintele României a mai semnat alte cinci decrete, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Decretul referitor la promulgarea Legii care ratifică Acordul pentru Curtea unică în materie de brevete, semnat de România la Bruxelles la data de 19 februarie 2013.

Decretul ce vizează promulgarea Legii de completare a articolului 16 din Legea nr. 215/1997, referitoare la Casa Socială a Constructorilor.

Decretul pentru promulgarea Legii de completare a Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, care reglementează asociațiile și fundațiile.

Decretul referitor la promulgarea Legii de modificare și completare a Legii nr. 46/2008, cunoscută sub numele de Codul Silvic.

Decretul ce vizează promulgarea Legii care instituie data de 14 mai ca „Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel”.