Klaus Iohannis cere reexaminarea unei legi importante

În cursul zilei de luni, 8 aprilie, președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii referitoare la serviciile specializate pentru gestionarea câinilor vagabonzi.

Este vorba despre Legea de modificare a articolului 2 alineatul (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001 .

Șeful statului spune că legea area un conținut identic cu o altă lege promulgată la finalul anului trecut.

Conform modificării propuse, serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi prestate de către persoane sau organizații autorizate, care să ofere și servicii medicale-veterinare.

„(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii”, se arată în lege.

Câini fără stăpân
Câini fără stăpân

Legea a devenit oficial lege pe 8 decembrie 2023

Președintele Iohannis a menționat că, la data de 11 aprilie 2023, Avocatul Poporului a ridicat o obiecție de neconstituționalitate, subliniind prezența unui paralelism legislativ în legătură cu o altă lege adoptată de Parlament, care încă nu intrase în vigoare.

Aceasta se referă la Legea de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

CCR a respins obiecția, explicând că deși legile aveau același conținut, nu putea fi vorba de un paralelism legislativ deoarece niciuna dintre ele nu era în vigoare în momentul controlului de constituționalitate.

Legea pentru gestionarea câinilor fără stăpân a fost adoptată pe 8 decembrie 2023.

Președintele afirmă că legea deja promulgată este la fel cu cea pentru care cere reexaminare. El evidențiază că, potrivit legii, orice proiect de lege trebuie să creeze reguli clare, fezabile și necesare.

Trebuie să se aibă în vedere atât nevoile actuale cât și cele viitoare ale societății și deficiențele legilor existente.

„(1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. (…) (4) Pentru fundamentarea noii reglementări se va porni de la dezideratele sociale prezente şi de perspectivă, precum şi de la insuficienţele legislaţiei în vigoare”, arată legea.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis/SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Este necesară reanalizarea intervenției legislative

Președintele Iohannis precizează că, având în vedere că soluția propusă de legiuitor a fost deja inclusă în articolul I punctul 2 din Legea nr. 368/2023, referitor la articolul 2 alineatul (4) din Ordonanța de urgență nr. 155/2001, și ținând cont de cerințele normelor de tehnică legislativă și de scopul funcției de legiferare a Parlamentului, se consideră necesară reanalizarea intervenției legislative deoarece legea care este supusă reexaminării nu mai poate introduce reguli noi și necesare.

„Având în vedere că soluţia urmărită de legiuitor şi-a găsit deja consacrarea legislativă prin art. I pct. 2 din Legea nr. 368/2023 cu referire la art. 2 alin. (4) din OUG nr. 155/2001 şi ţinând cont de exigenţele normelor de tehnică legislativă şi de scopul funcţiei de legiferare a Parlamentului, apreciem necesară reanalizarea intervenţiei legislative întrucât legea supusă reexaminării nu mai are aptitudinea de a institui reguli noi şi necesare”, precizează Iohannis.