Anunțul momentului pe piața farmaceutică. Anunțul a fost făcut de compania farmaceutică americană Moderna. Potrivit AFP, sursa citată a anunţat în cursul zileid e luni construirea în Kenya a primei sale fabrici de vaccinuri ani-COVID-19 din Africa.

Anunțul oficial făcut de Moderna vine după ce compania farmaceutică a semnat cu autorităţile kenyene un acord prealabil care prevede producerea a 500 de milioane de doze pe an, arată sursa ictată.

În ceea ce privește investiția pentru noua construcție, compania americană intenţionează să investească 500 de milioane de dolari (460 de milioane de euro) în această fabrică.

Totodată, Moderna precizează că noua locație  va produce vaccinuri pe bază de ARN mesager pentru întreg continentul african, care se confruntă cu o lipsă acută de doze de vaccinuri în lupta împotriva COVID-19.

Directorul general al companiei, Stephane Bancel a oferit o serie de declarații în acest sens. El precizează că după doi ani de luptă continuă împotriva pandemiei de COVID, este nevoia ca populația să aibă acces echitabil la sănătate, iar compania pe care o conduce vrea să fie parte din soluție.

Moderna pregătește soluții

„Lupta împotriva pandemiei de COVID-19 în ultimii doi ani a reamintit eforturile necesare pentru a asigura un acces echitabil la sănătate. Moderna este hotărâtă să facă parte din soluţie”, a declarat directorul general Stephane Bancel într-un comunicat.

În același timp, Moderna a mai afirmat că speră ca această fabrică să înceapă să distribuie vaccinul său anti-COVID-19 în Africa anul viitor, în vederea creşterii acoperirii vaccinale în ţările cel mai puţin protejate împotriva virusului.

La rândul său, preşedintele kenyan a menționat că investiția Moderna va avea un rol important și va permite Africii să devină ”un motor al creşterii durabile la nivel mondial”.

„Investiţia Moderna în (fabrica din) Kenya va ajuta la trecerea către un acces echitabil la vaccinuri la nivel mondial şi este emblematică pentru evoluţiile structurale care vor permite Africii să devină un motor al creşterii durabile la nivel mondial”, a declarat preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta într-un comunicat.

De menționat este faptul că, în Africa, campania de vaccinare anti-covid nu a fost un mare succes. Potrivit datelor oficiale, la mai bine de un an de la administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19 din lume, doar 12,7% din cei 1,3 miliarde de locuitori ai Africii sunt complet vaccinaţi.

În același timp, pandemia de coronavirus a evidenţiat dependenţa continentului african de vaccinurile importate. Mai exact, în prezent, doar 1% din vaccinurile anti-COVID-19 folosite în Africa sunt produse pe continent.