Încă de când au anunțat începerea studiilor lor de vaccin de fază 3, și vaccinul Pfizer și cel de la Moderna au fost rivali. Dar Pfizer a ajuns primul pe linia de sosire. Marea companie farmaceutică a obținut prima autorizație FDA de utilizare de urgență, în decembrie 2020, scrie Fool.com.

Vaccinul companiei mai mici de biotehnologie, Moderna, a obținut autorizația șapte zile mai târziu. De atunci, cele două companii au continuat competiția.

Până în prezent, 49 de milioane de americani au obținut ambele doze de vaccin Pfizer – dezvoltat sub numele de cod BNT162b2, numit acum Comirnaty. 40 de milioane de americnai și-au făcut deja vaccinul Moderna, denumit mRNA-1273.

Dar Comirnaty are o mare slăbiciune. Aceasta, pe lângă cele mai noi informații de la Moderna, pot ajuta vaccinul mRNA-1273 să avanseze.

ARNm face diferența

Pfizer și Moderna au dezvoltat ambele vaccinuri ARNm mesager pentru COVID-19. Dar vaccinurile lor nu sunt identice. Una dintre diferențele majore a fost cea a temperaturii de depozitare. Aici are Pfizer punctul slab.

Pentru acest vaccin, transportul şi depozitarea sunt condiţionate în prezent de menţinerea unor temperaturi glaciale, cuprinse între -80 şi -60 grade, necesitând utilizarea unor recipiente speciale, cu gheață carbonică.

Vaccinul de la Moderna a oferit condiții de stocare mai ușoare de depozitat. Poate fi deja depozitat timp de şase luni la -20 de grade Celsius şi rămâne stabil atunci când este ţinut într-un frigider clasic timp de 30 de zile.

Recent, Moderna a anunțat că cercetările suplimentare au arătat că mRNA-1273 poate fi menținut în condiții de siguranță la temperatura frigiderului timp de până la trei luni. FDA trebuie să aprobe aceste noi linii directoare.

Moderna studiază, de asemenea, noi formule ale vaccinului său împotriva coronavirusului, care ar îmbunătăți și mai mult profilul său de stocare. Posibilitatea ca vaccinul Moderna COVID-19 să poată fi păstrat timp de trei luni într-un frigider standard i-ar putea oferi un avans și mai mare pe piață.

Pfizer asigură transportul în siguranță al vaccinului său în containere termice speciale. Dar problema este depozitarea la fața locului. Multe cabinete medicale sau farmacii preferă să se aprovizioneze cu un vaccin care poate fi păstrat la frigider pentru o perioadă lungă de timp.

În plus, țările au urmărit să vaccineze cât mai mulți oameni posibil și cît mai repede. Deci, au comandat ce era disponibil. Dar pe măsură ce diferiți producători de vaccinuri continuă să crească producția și să își perfecționeze ofertele, țările vor avea mai multe opțiuni. Astfel, Moderna ar putea prelua conducerea.

Va însemna asta o dominație majoră pe piață pentru Moderna și o pierdere mare de venituri pentru Pfizer? În niciun caz, chiar dacă mRNA-1273 ar putea ajunge favorit pe piață datorită cerințelor de stocare mai ușoare.

Dar nicio companie nu poate face suficiente doze pentru a vaccina peste 7,8 miliarde de oameni din lume cu viteza necesară. Moderna și Pfizer își propun fiecare să producă anul viitor 3 miliarde de doze din vaccinurile lor Chiar dacă o țară va prefera vaccinul Moderna, va fi nevoită să comande câteva doze de la un alt producător de vaccinuri pentru a acoperi vaccinarea tuturor.