"Pe termen mediu şi lung, jocul între debitor şi creditor este unul cu sumă nulă. Singurul joc cu suma ne-nula este cel al achiziţiei inoportune imobiliare sau investiţionale. O pierdere se poate recupera doar pe întreaga perioadă de mentenanţă a investiţiei, care uneori poate fi destul de lungă (creditul imobiliar a fost cauza primară a recesiunii din 2007). Pierderile suferite, la nivel individual dar şi corporatist şi naţional, nu pot fi recuperate nici uşor şi nici repede. La modificarea poziţiei creditului prin restructurare sau conversie, beneficiile aparente pot fi doar temporare", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, o decizie nepotrivită de moment poate ocoli chiar situaţiile favorabile din viitor.

"Expunerea din poziţia de debitor sau creditor pe o altă monedă decât cea a câştigurilor (pe credit) sau a necesarului financiar (pe depozit) este un pariu pe factori externi, care nu pot fi influenţaţi de individ. La nivelul bilanţului personal, aceste riscuri nu se pot diversifica după modelul instituţional. Diversificarea riscului presupune (teoretic) că un portofoliu de riscuri contrare şi necorelate este întotdeauna mai eficient, adică este recomandabil financiar unuia cu un singur risc", a arătat profesorul ASE.

În cazul mai multor plasamente, spune acesta, randamentele sunt aditive, pe când riscul total este mai mic decât suma riscurilor individuale.

"Intuiţia populară de a nu-ţi pune toate ouăle într-un singur coş este imbatabilă: pierderile în faza iniţială a unei investiţii sunt foarte greu de recuperat. De exemplu, o pierdere de 25% trebuie recuperată prin câştig ulterior de 33%, o pierdere de 50% trebuie recuperată cu 100%; graba inerentă, firească de a urmări un câştig compensatoriu după o asemenea pierdere (pariul cartoforului – "totul sau nimic") poate împinge individul la asumări incorecte sau ne-necesare de risc, care se pot dovedi foarte uşor falimentare", a mai spus Mitroi.

Potrivit acestuia, în matematica investiţiilor, pierderile iniţiale diminuează substanţial randamentul mediu, chiar dacă ulterior rezultatele sunt crescătoare constant, iar "pe termen mediu şi lung o strategie mai bună pare a fi mai degrabă evitarea pierderilor decât urmărirea cu orice preţ a unui câştig substanţial investiţional".

SURSA: Agerpres