Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, luni seară, despre tentativele României de a adera la Spaţiul Schengen şi despre frustrarea adunată la nivelul populaţiei în urma eşecurilor repetate din acest dosar.

Mircea Geoană: Rezolvarea subiectului Schengen rămâne o prioritate pentru pentru România. Dar este doar vârful icebergului

Numărul doi din Alianţa Nord-Atlantică afirmă că aderarea la Schengen rămâne o prioritate pentru România, însă acest subiect dureros i-ar putea face pe unii să abandoneze întreg proiectul. „Este frustrare şi mânie şi asta poate să conducă la energie negativă care înseamnă abandonul proiectului”, afirmă Geoană.

„Este adevărat că subiectul Schengen este unul foarte dureros şi el este, de fapt, mai degrabă simbolic, dureros, că el reprezintă o acumulare de frustrare. Putem să ne ferim de aceste cuvinte.

Este frustrare şi mânie şi asta poate să conducă fie la energie pozitivă pentru o schimbare pozitivă sau energie negativă care înseamnă abandonul proiectului, inclusiv abandonul proiectului naţional de către foarte mulţi din cetăţeni ai noştri.

Şi sunt mulţi români care suntem atât de adaptabili şi de inteligenţi ca români, chiar şi cei cu mai puţină carte, cei foarte educaţi, cu toţii suntem foarte inteligenţi.

Ne descurcăm excepţional de bine, individual suntem şi e interesant să vezi în sondaje când îi întrebi „Cum crezi că o să fie viaţa ta anul viitor?” spun o să fie ok! Cum o să fie viaţa României? Ooo, complicată.

Deci e o anumită tensiune, tensiune între dimensiunea individuală şi dimensiunea colectivă. Şi asta e o chestie mai veche, de încredere.

De aceea cred că rezolvarea subiectului Schengen este o prioritate. Cred că rămâne o prioritate pentru pentru România. Dar este doar vârful icebergului”, a declarat Mircea Geoană într-un interviu acordat jurnalistului Radu Tudor de la Antena 3.

Mircea Geoană: Sentimentul este că suntem încă undeva la periferia Europei, în timp ce ar trebui să fim în centrul Europei

Secretarul general adjunct al NATO a mai subliniat că întreaga nemulţumire resimţită de români nu ţine neapărat de faptul că nu suntem primiţi în spaţiul european de liberă circulaţie, ci mai degrabă de sentimentul că ne aflăm în continuare la periferia Europei.

Mircea Geoană a mai vorbit şi despre sutele de tineri români care au contribuit la o preşedinţie de succes a României la Consiliul UE şi care ulterior „s-au risipit”.

„Este o chestiune care nu este legată exclusiv de subiectul liberei circulaţiei, ci de sentimentul că suntem încă undeva la periferia Europei, în timp ce ar trebui să fim în centrul Europei, în sensul propriu şi politic. De aceea cred că vorbesc din nou de nivel de ambiţie.

Mie îmi pare rău că s-au pierdut foarte mulţi din tinerii din toate ministerele şi din toate instituţiile din România care au făcut o preşedinţie de succes la Consiliul UE. De când mai găseşti tu o şansă să ai sute şi sute de tineri profesionişti care să înveţe cea mai complexă şi mai şi mai grea meserie de a negocia subiecte şi dosare europene.

Sentimentul meu este că s-au risipit, s-au dus înapoi şi s-au lăsat acolo undeva”, a mai afirmat Mircea Geoană, luni seară.