Administrația publică face primul pas spre sustenabilitate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, după ședința de Guvern, că toate instituțiile publice vor trebui să adopte un model de achiziții cu criterii ecologice clare. Concret, începând din 2025, cel puțin 30% din hârtia achiziționată de instituțiile de stat va trebui să fie reciclabilă.

Aceeași abordare se va aplica și în cazul altor categorii de produse: lămpi stradale eficiente energetic, echipamente IT, mijloace de transport rutier sau autovehicule. Fechet susține că noul cadru legal va stimula atât un consum responsabil, cât și dezvoltarea unei piețe competitive în domeniul produselor sustenabile.

„Începând de anul viitor, ne propunem ca 3 din fiecare 10 foi de hârtie pe care le cumpără instituţiile publice să fie din hârtie reciclată, hârtie ecologică şi aceleaşi criterii le aplicăm pentru lămpi stradale, pentru autovehicule, pentru transport rutier sau pentru echipamente IT. Toate achiziţiile publice vor ţine cont de criteriu ecologic”, a explicat ministrul.

Documentul normativ a fost elaborat de Ministerul Mediului în colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Autoritatea pentru Digitalizarea României. Potrivit ministrului, nu doar statul va avea de câștigat prin reducerea costurilor, ci și mediul de afaceri, care va fi încurajat să dezvolte soluții ecologice.

„Sperăm să fie un proiect care să sprijine și industria, nu doar cheltuirea banului public într-un mod mai eficient și mai ecologic”, a precizat Mircea Fechet.

Obiective: economie circulară și locuri de muncă verzi

Programul urmărește să sprijine tranziția României către o economie circulară, în care consumul de resurse naturale este eficientizat, iar deșeurile sunt reduse la minimum. Implementarea sa va contribui la reducerea emisiilor de carbon, economisirea energiei și utilizarea eficientă a materiilor prime.

Ministerul Mediului subliniază și beneficiile indirecte: „Implementarea PNAE va genera modele de afaceri durabile, crearea de locuri de muncă verzi și creșterea veniturilor. În același timp, consumatorii vor beneficia de produse durabile și inovatoare, ce vor contribui la creșterea calității vieții și la economii pe termen lung”.

ghiseu coada
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

„Puterea exemplului” – mesajul pentru instituții

Ministrul Mircea Fechet atrage atenția asupra responsabilității administrației publice de a da tonul în comportamentul ecologic. Dacă cetățenii sunt încurajați să recicleze, să economisească energie sau să reducă poluarea, instituțiile statului trebuie să fie primele care aplică aceste principii.

„Stimularea achiziţionării la nivel de administraţie centrală şi locală a produselor, serviciilor şi lucrărilor cu un impact redus asupra mediului reprezintă un element important pentru conservarea resurselor naturale, tranziţia către o economie circulară, economisirea energiei şi a costurilor. Totodată, implementarea PNAE va genera modele de afaceri durabile, crearea de locuri de muncă verzi şi creşterea veniturilor. În acelaşi timp, consumatorii vor beneficia de produse durabile şi inovatoare, ce vor contribui la creşterea calităţii vieţii şi la economii pe termen lung. Aş vrea să mai subliniez ceva: puterea exemplului. Dacă le cerem oamenilor să se îngrijească de sănătatea mediului, cei din administraţie trebuie să o facă primii, cred eu”, a declarat ministrul de resort, Mircea Fechet.