Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a susținut că prin măsura luată luată, se doreşte un sistem bugetar ”mai suplu şi mai eficient”. Potrivit acesteia, se vor avea în vedere economii prin cheltuieli directe şi indirecte. Ea a menționat că vor mai fi făcute angajări, iar şefii de birouri vor fi remuneraţi potrivit numărului persoanelor din subordine, nu al posturilor.

Ministrul Muncii a comentat și reducerea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar, așa cum ar fi agreat liderii coaliţiei.

”Ne dorim un sistem bugetar mai suplu şi mai eficient”, a comentat ea.

”Aceste posturi dispărând din organigramele instituțiilor şi în cazul unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista (…)

Şi atunci ceea ce ne dorim este un aparat bugetar mai suplu şi mai eficient, astfel încât să existe undeva echilibru între ceea ce produc cei din mediul privat şi cheltuielile publice”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

Cum vor fi plătiți șefii de birouri

Ministrul Muncii a explicat cum şefii de birouri din instituţiile publice sunt remuneraţi în funcţie de posturile din subordine, chiar dacă acestea sunt neocupate, deci nu au efectiv angajaţi în subordine.

”Se ţine cont de numărul de posturi din organigramă, nu de numărul de posturi ocupate în organigramă (…)

Şi atunci acesta este principiul prin care premierul Marcel Ciolacu taie în carne vie şi vine cu această idee de a veni cu o reformă a administraţiei care să aducă o administraţie eficientă şi suplă”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Reducerea cheltuielilor este propunerea lui Nicolae Ciucă

Propunerea liderului PNL Nicolae Ciucă privind reducerea cheltuielilor în toate ministerele a fost agreată luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare. Coaliția a mai acceptat și propunerea referitoare la înăsprirea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a colectării.

După ce s-a acceptat propunerea lui Nicolae Ciucă privind reducerea cheltuielilor în toate ministerele, specialiştii urmează să vină cu soluții concrete în acest sens.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a transmis luni, 24 iulie, că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului.

„În acest context, în cadrul ședinței de coordonare de astăzi, am solicitat miniștrilor și secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituțiilor publice.

Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri”, a spus liderul PNL.