A început a zecea reuniune a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă

Între 5 iulie și 18 iulie, are loc cea de-a zecea reuniune a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF), organizată la New York, sub protecția Consiliului Economic şi Social al ONU (Organizația Națiunilor Unite).

HLPF reprezintă cea mai importantă platformă a ONU în domeniul dezvoltării durabile care asigură leadership-ul politic, liniile de acţiune, acţiunile următoare şi examinarea progreselor realizate de către statele membre ONU, în procesul de implementare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) incluse în Agenda 2030.

La sesiunea din acest an, 44 de state vor efectua evaluări naţionale voluntare ale implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. În acest an, tema principală este „Reconstruirea mai bună după pandemia de COVID-19, avansând în acelaşi timp implementarea deplină a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”.

HLPF va reflecta asupra modului în care politicile de redresare pot inversa impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă şi pot duce statele pe calea realizării viziunii Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Totodată, evenimentul include şi un segment ministerial ce se va desfăşura între 13 iulie și 15 iulie.

Ministrul Mediului participă la lucrările segmentului ministerial al HLPF

Între 13 iulie și 15 iulie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, participă la lucrările segmentului ministerial al HLPF. Acesta va susţine o intervenţie pe 14 iulie la masa rotundă ministerială, cu tema „Accelerarea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030: abordarea crizelor în curs şi depăşirea acestor provocări”.

De asemenea, el va avea și o alocuţiune la evenimentul conex intitulat „Reconstruirea mai bună: măsurarea şi sporirea coerenţei politicilor pentru realizarea efectivă a obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030” pe care România îl organizează prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi în colaborare cu Guvernul Italiei, Guvernul Luxemburgului şi OECD, cu sprijinul Misiunii Permanente a României la ONU.

„Noile realităţi ne arată că avem o responsabilitate globală: trebuie să discutăm despre sustenabilitate şi obiectivele noastre ţinând cont de complexitatea internaţională a subiectului. La Forumul Politic la Nivel Înalt al ONU analizăm, zilele acestea, progresele înregistrate în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Agenda 2030 a Organizaţiei Naţiunilor Unite se referă, pe lângă stoparea schimbărilor climatice, la modul în care trebuie să sprijinim dezvoltarea durabilă şi modul în care gestionăm provocările economice, sociale şi de mediu.

Consecinţele pandemiei şi ale războiului din Ucraina reprezintă noi provocări pentru toate ţările. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm un lucru: protecţia mediului nu este obligaţia doar a unor state, ci toate ţările trebuie să îşi asume un rol. Este interesul nostru comun!

De aceea voi sublinia în discursurile mele la New York că toate obiectivele de dezvoltare durabilă trebuie să fie în concordanţă cu caracteristicile economice şi sociale ale comunităţilor noastre locale”, a declarat Barna Tanczos, în marja deschiderii lucrărilor segmentului ministerial al HLPF, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

În prezent, MMAP are în responsabilitate implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă cu referinţă la mediul înconjurător:

  • Apă curată şi sanitaţie – Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi;
  • ODD12 – Consum şi producţie responsabile – Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile;
  • ODD13 – Acţiune climatică – Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor;
  • ODD14 – Viaţa acvatică – Conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă;
  • ODD15 – Viaţa terestră – Protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deşertificării, stoparea şi repararea degradării solului şi stoparea pierderilor de biodiversitate.