'Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit absolut, conform legii, toate atribuţiile. Noi ne vom apăra, bineînţeles, şi vom depune toate probele noastre în instanţă', a spus ministrul Mediului, menţionând că oricine se poate adresa unei instanţe sau, în cazul de faţă, unei comisii de arbitraj. 

Graţiela Gavrilescu a amintit faptul că Guvernul a trimis documentele referitoare la exploatarea de la Roşia Montană şi Parlamentului, pentru ca acesta să se poată exprima în ceea ce priveşte subiectul. 

Întrebată dacă s-ar mai putea relua procedura de evaluare la Roşia Montană, ministrul Graţiela Gavrilescu a răspuns că, din punctul său de vedere, aceasta a fost efectuată. 

'Procedura de evaluare a fost o dată făcută, a fost o dată analizată. Atât timp cât Guvernul a trimis către Parlament să analizeze şi a avut loc şi o comisie pe proiectul Roşia Montană, eu nu ştiu, din punct de vedere al nostru, dacă am mai putea să mai ne întoarcem la ceva la care deja am făcut', a arătat ministrul Mediului. 

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, Toma Petcu, a arătat că decizia adoptată de Comisia parlamentară constituită în cazul Roşia Montană este una clară, 'deasupra Guvernului, deasupra Ministerului Mediului, deasupra Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului sau APM Alba'. 

Pe data de 3 iunie 2014 Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere de la Roşia Montană. 

Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat marţi că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva României, a informat un comunicat de presă al companiei. 

Gabriel Resources precizează că acţiunea vizează disputa companiei cu autorităţile române în legătură cu dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană, la care Gabriel Resources deţine o participaţie de 80,69%. 

Compania canadiană susţine că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autorităţile române pentru a soluţiona disputa, dar este decisă să-şi protejeze drepturile şi interesele în România, se menţionează în documentul citat. 

AGERPRES