Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, vrea să facă un control ” la sânge” pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii românilor. Această mutare este o lovitură dată unei instituții importante, mai ales că în ultimii 10 ani nimeni nu ar mai fi călcat pe acolo. 

Ținta lui Cîțu este Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea. Ministrul a anunțat, la Digi24, că va trimite o inspecție economico-financiară la Primăria Capitalei.

Sunt 4.500 de angajați în cele 18 companii municipale, mulți dintre ei au fost detașați, sunt multe probleme acolo.  Am cerut o situație să văd când a fost ultima oară o inspecție economico-financiară la Primăria București. Pentru că mi se pare ciudat să ai bani în buget pentru subvenție, dar apoi să te împrumuți pe 20 de ani să plătești subvenția la energie, de exemplu”, a susținut ministrul Finanțelor.

Supriză de proporții

Cîțu ar vrea să vadă cine a evaluat execuția bugetară.

“Și am aflat, surprins, că n-a mai fost o inspecție economico-financiară, n-a mai fost evaluată de la MFP, Primăria Capitalei de 10 ani de zile. Nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiți banii românilor la bugetul Capitalei.

Ai bani și te împrumuți pe 20 de ani

Aș vrea să vedem și această analiză, dar mie îmi sare în ochi chestia asta, adică ai bani la buget pentru subvenție și te duci și te împrumuți pe 20 de ani. Am cerut aprobările din MFP pentru a permite acest lucru”, a comentat ministrul. 

Cîțu a adăugat că va fi o analiză la toate companiile de stat pentru a se vedea cum au fost cheltuiți banii publici, precizând că nu este în regulă ca la companiile municipale din subordinea Primăriei Capitalei să fie acordat 87% din buget pentru salarii.

Nu este normal pentru nicio companie și peste 60% nu faci nimic”, a conchis Cîțu.