Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a publicat marţi, 6 iunie, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care oferă detalii despre cele două contracte pe care le-a semnat astăzi.

Este vorba despre Stația de transformare 110/20kv Sibiu Vest din municipiul Sibiu şi proiectul de modernizare a rețelelor de distribuție energie electrica 110kV în zona stațiilor electrice de transformare Centru-Aeroport-Ioșia-Mecanica din municipiul Oradea.

„FONDUL PENTRU MODERNIZARE! Se fac noi investiții în infrastructura energetică din țara noastră!

Astăzi am semnat două contracte pentru realizarea și modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, beneficiarul fiind Distribuție Energie Electrică Romania S.A.”, a scris Virgil Popescu pe contul său de socializare.

Staţia de transformare din Sibiu va costa 70 milioane de lei şi trebuie construită până la 30 iunie 2025

Primul proiect pentru care a fost semnat contractul este cel din municipiul Sibiu.

„Proiectul 1 : Stația de transformare 110/20kv Sibiu Vest, municipiul Sibiu

Valoarea totală a proiectului este de 70.301.509 lei inclusiv TVA, iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiției este 30.06.2025.

Valoarea maximă asigurata din Fondul pentru modernizare este de 45.168.571 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Prin implementarea proiectului „Stația de transformare 110/20kV Sibiu Vest, mun. Sibiu” vor fi realizate investiții în infrastructura energetică pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță, securitate și continuitate a serviciilor de distribuție energie electrică.

Obiectivele proiectului corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare, sunt:

 • Asigurarea siguranței în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenți Zona Industrială Sibiu Vest;
 • Asigurarea posibilității de racordare a viitorilor consumatori din Zona Industrială Sibiu Vest prin extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice
 • Extinderea rețelei de 110kV cu LES 2×1,8 km
 • Extinderea rețelei de 20kV cu LES m.t. cu 3,79 km
 • Realizare Stație de transformare 110/20kV
 • Digitalizarea rețelelor de distribuție, automatizarea circuitelor de protecții, comandă, telecomunicații necesare funcționării stației”, transmite Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Proiectul din Oradea are o valoare de peste 200 milioane de lei şi trebuie finalizat până la finalul lui iunie 2026

Cât despre cel de-al doilea proiect important care s-a aflat astăzi pe masa ministrului Energiei, cel din municipiul Oradea, Virgil Popescu a dezvăluit următoarele:

„Proiectul 2: Modernizarea rețelelor de distribuție energie electrica 110kV in zona stațiilor electrice de transformare Centru- Aeroport-Ioșia-Mecanica – municipiul Oradea

Valoarea totală a Proiectului este de 201.948.551 lei inclusiv TVA iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiției este 30.06.2026.

Valoarea maximă asigurata din Fondul pentru modernizare este de 126.273.755 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Prin implementarea proiectului „Modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică 110kV în zona stațiilor electrice de transformare Centru, Aeroport, Ioșia și Mecanica” – Oradea vor fi realizate investiții în infrastructura energetică pentru asigurarea funcționării în conditii de siguranță, securitate și continuitate a serviciilor de distribuție energie electrică.

Obiectivele proiectului corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare, sunt:

 • Asigurarea siguranței în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenți în Zona Industrială a municipiului Oradea
 • Creșterea capacității de distribuție a rețelelor de 110kV din Zona Industrială a municipiului Oradea
 • Creșterea gradului de siguranță în funcționare
 • Extinderea rețelei LES 110kV cu 4,8 km
 • Înlocuirea liniilor electrice aeriene de 110kV cu linii electrice subterane pe o porțiune de 6,64 km
 • Modernizare stații de transformare 110/20kV
 • Digitalizarea rețelelor de distribuție, automatizarea circuitelor de protecții, comandă, telecomunicații necesare funcționării stației.”