Guvernul urmează să aloce, în şedinţa de joi, 327 de milioane de lei pentru a plăti despăgubiri celor afectaţi de inundaţii.

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern de joi a unui proiect de hotărâre pe această temă.

„Astăzi (joi – n.r.) dorim să introducem pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume de 327 de milioane de lei, din fondul de intervenţie, pentru 1.211 obiective din 23 de judeţe. Aşa cum ne-am angajat, suntem pregătiţi să venim în sprijinul cetăţenilor, primarilor şi UAT-urilor”, a spus Ion Ştefan.

Printre judeţele care vor beneficia de aceşti bani se numără: Arad, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

A crescut numărul asigurărilor împotriva dezastrelor naturale

În acest context, conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, numărul asigurărilor obligatorii a crescut cu 1,99% până la data de 31 mai 2020, ajungând la aproximativ 1,74 milioane, comparativ cu 1,70 milioane de poliţe PAD active la 31 mai 2019.

74,9% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,1% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,4% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,6% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).