Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, se laudă cu bugetul pentru 2021 și cu politicile publice implementate de guvernul din care face parte.

Nazare menționează ultimele prognoze ale Băncii Mondiale cu privire la evoluția economiei românești, rectificate în sus de instituția financiară internațională, arătând că ”premisele construcției bugetare pe anul în curs sunt corecte și că suntem pe o traiectorie fiscal-bugetară sustenabilă”.

Într-o postare publicată pe Facebook, șeful Finanțelor scoate în evidență ”măsurile adoptate de Guvern pentru sprijinirea mediului privat și a populației, de 4,4% din PIB”.

Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, se laudă cu bugetul pentru 2021

”În ultimul raport publicat, Banca Mondială a ajustat pozitiv prognoza de creștere pentru România în anul 2021, de la 3,5% în luna ianuarie, la 4,3%.

Acest lucru dovedește încă o dată că premisele construcției bugetare pe anul în curs sunt corecte și că suntem pe o traiectorie fiscal-bugetară sustenabilă.

Banca Mondială a reevaluat prognoza de creștere pentru anul curent luând în calcul faptul că măsurile adoptate de Guvern pentru sprijinirea mediului privat și a populației, de 4,4% din PIB, au avut rezultate mai bune decât așteptările inițiale, în ciuda spațiului fiscal limitat.”, a scris Nazare miercuri pe internet.

”Un răspuns fiscal proactiv”

Trebuie precizat că Banca Mondială arată în cel mai recent raport al său, privind perspectivele economiei mondiale, publicat miercuri, că economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,3%, după o contracţie estimată la 3,9% în 2020, urmând ca în 2022 creşterea economică să se situeze la 4,1%.

Comparativ, în ianuarie, Banca Mondială prognoza că PIB-ul României se va contracta cu 5% în 2020, va înregistra o creştere de 3,5% în 2021 şi de 4,1% în 2022.

Un răspuns fiscal proactiv, dar limitat, de 4,4% din PIB, a sprijinit firmele să-şi păstreze angajaţii şi a alimentat veniturile gospodăriilor, se arată în raport.

Instituţia se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să continue politicile de relaxare cantitativă, sprijinind suplimentar redresarea. Totuşi, pe fondul redresării creşterii, presiunile inflaţioniste şi cele cu care se confruntă deficitul de cont curent ar urma să reapară, ceea ce va necesita un răspuns politic adecvat.

Deficitul bugetar, peste 3% din PIB în perioada 2021-2022

În acest context, Banca Mondială estimează că rata inflaţiei se va situa la 3% în 2021, urmând să crească la 3,2% în 2022 şi să se reducă la 2,9% în 2023. De asemenea, deficitul de cont curent ar urma să se adâncească la 5,4% din PIB în 2021, la 5,7% din PIB în 2022 şi la 6,3% din PIB în 2023.

O reducere substanţială a deficitului fiscal în 2021 este improbabilă, deoarece Guvernul va trebui să sprijine procesul de redresare a economiei.

Pe termen mediu, deficitul va urma o traiectorie descendentă, dar va rămâne probabil peste 3% din PIB în perioada 2021-2022.

Adâncirea deficitului fiscal va duce la creşterea datoriei la 62,2% din PIB în 2023, de la 37,3% din PIB în 2019.

Totuşi, datoria publică rămâne una din cele mai scăzute din UE, se arată în raport.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin.