Ministrul Apărării Reznikov și-a anunțat demisia

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a anunţat luni într-o postare pe Twitter că şi-a prezentat scrisoarea de demisie preşedintelui parlamentului de la Kiev.

„I-am prezentat scrisoarea de demisie lui Ruslan Ştefanciuk, preşedintele Parlamentului Ucrainei. A fost o onoare să servesc poporul ucrainean şi să lucrez pentru armata ucraineană în ultimele 22 de luni, cea mai grea perioadă din istoria modernă a Ucrainei”, a scris Oleksii Reznikov.

Volodimir Zelenski anunțase că a decis să îl înlocuiască pe ministrul apărării, după 550 de zile de război. Aceasta este cea mai importantă remaniere din  Apărare de când Rusia şi-a lansat invazia, în februarie 2022.

Președintele ucrainean a spus că va cere parlamentului să îl numească pe Rustem Umerov, şeful fondului de privatizare din Ucraina, în locul lui Reznikov ca ministru al apărării.

„Verhovna Rada (parlamentul) Ucrainei cunoaşte bine această persoană, iar Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aştept la sprijin pentru această candidatură din partea parlamentului”, a declarat preşedintele.

Rustem Umerov, 41 de ani, este un politician al partidului de opoziţie Holos şi ocupă funcţia de şef al Fondului Proprietăţii de Stat al Ucrainei din septembrie 2022. Umerov a fost implicat în schimburile de prizonieri de război cu Rusia, precum şi în evacuarea civililor din teritoriile ocupate. Umerov a făcut parte, de asemenea, din delegaţia ucraineană care a participat la negocierile mediate de ONU şi Turcia pentru acordul cu Rusia referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică reporterilor din Delaware că a aflat că Zelenski îl înlocuieşte pe şeful apărării ucrainene. Întrebat dacă are vreun comentariu, Biden a răspuns:

„Nu în mod public”. Departamentul american al Apărării a refuzat, de asemenea, să comenteze, menţionează Associated Press.

Reznikov e bănuit de corupție

Demiterea lui Reznikov vine după un scandal legat de achiziţia de veste militare de către Ministerul Apărării. Jurnaliştii au relatat că echipamentele au fost achiziţionate la un preţ de trei ori mai mare. În loc de veste de iarnă au fost comandate de fapt veste de vară. În documentele vamale ale furnizorului, jachetele aveau un preţ de 29 de dolari pe bucată, dar Ministerul Apărării a plătit 86 de dolari pe bucată. Reznikov a negat acuzaţiile în timpul unei conferinţe de presă, săptămâna trecută, menţionează Associated Press.

Pe de altă parte, zvonuri despre înlocuirea lui Reznikov au apărut şi luna februarie. Tot pe fondul unui scandal de corupţie. Atunci a fost vorba despre achiziţii dubioase ale Ministerului Apărării pentru hrana soldaţilor, la preţuri mult umflate. S-a vehiculat atunci că Reznikov va fi înlocuit. Șeful spionajului militar (GUR), Kirilo Budanov era vehiculat pentru post. În cele din urmă ministrul a spus că preşedintele i-a cerut să rămână în funcţie.

În vârstă de 56 de ani, Oleksii Reznikov a devenit ministru al apărării în noiembrie 2021. Cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022.