Problema principală pare să fie un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus acum câteva zile în consultare publică, prin care ministerul doreşte să permită emiterea de autorizaţii de construire fără a fi obţinute toate avizele necesare în prezent.

”O primă modificare nefericită este emiterea de autorizaţii de construire fără a fi obţinute avizele, acordul de mediu, chiar fără studii sau proiect tehnic! Ne întrebăm retoric ce va executa constructorul în teren dacă nu are aprobate soluţiile tehnice. Va lucra pe bâjbâite”, au scris reprezentanţii ONG-ului Pro Infrastructura, pe pagina lor de Facebook.

Îniţial, măsura este justificată printr-o procedură similară de obţinere a autorizaţiei de construire în caz de calamităţi naturale şi situaţii de criză, însă într-un context în care este vorba de construcţia unor autostrăzi care trebuie temeinic pregătite, pot apărea probleme grave. O altă prevedere se referă la posibilitatea de schimbare a soluţiilor tehnice fără a fi necesară modificarea acordului de mediu.

”Aşadar, dacă acesta impune un ecoduct (pasaj pentru animale), el poate fi eliminat fără a fi notificată ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – n.r.). Practic, aşa se pot eluda cerinţele acordului de mediu”, a anunţat asociaţia Pro Infrastructura.

De asemenea, ministerul vrea să includă aici posibilitatea de a se construi drumuri de viteză în orice arii naturale, inclusiv zonele de protecţie integrală.

”Şi noi vrem autostrăzi, dar nu cu orice preţ, nu distrugând natura. Ea trebuie să fie ocrotită prin norme stricte, iar noi să facem drumurile respectând infrastructura verde în care locuim. Proiectul legislativ propus este un dezastru total inoportun. „Soluţiile” prevăzute nu rezolvă cauzele blocajelor, ba dimpotrivă, le adâncesc”, a anunţat asociaţia.

ONG-ul avertizează că, în condiţiile de mai sus, Uniunea Europeană (UE) are şanse mari suspende plăţile din fonduri nerambursabile dacă aceste măsuri vor fi adoptate, sau chiar ar putea porni procedura de infringement contra României, lucru dezastruos pentru ţara noastră.