Potrivit documentului, România a salutat iniţiativa Austriei, prin care se arată necesitatea identificării unor surse de proteină vegetală pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, în condiţiile unor importuri masive din ultimii ani, în special de soia şi porumb din SUA, Brazilia, Argentina.

‘Reamintim că ţara noastră a adus în discuţie această problemă în cadrul a numeroase reuniuni la nivelul CE şi Consiliului. Apreciem ca pozitivă semnarea de către o serie de state riverane Dunării a Iniţiativei ‘Danube Soy Declaration’, prin care se propune asigurarea unor producţii importante de soia pentru hrana animalelor, liberă de organisme modificate genetic (OMG)’, subliniază Ministerul Agriculturii.

Comunicatul precizează că ‘România, consecventă principiilor susţinute până în prezent, de a lua în considerare opiniile ştiinţifice exprimate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi mediul academic naţional, nu fost pregătită să semneze această Declaraţie cu ocazia Târgului Săptămâna Verde – 2013’.

În răspunsul adresat ministrului Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a fost de acord cu necesitatea identificării unor soluţii pentru creşterea competitivităţii sectorului animal din UE, precizând că ‘trebuie luate în considerare toate opiniile mediului academic românesc, care încă nu sunt finalizate’.

Totodată, pentru a lua o decizie, ‘este importantă şi opinia organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri care trebuie consultate’.

Sâmbătă, în cadrul târgului Săptămâna Verde – Berlin, 2013, a fost semnat documentul ‘Danube Soy Declaration’ de către o parte din statele riverane Dunării.

SURSA: Agerpres