Kiener și-a recunoscut vina încă din luna aprilie, când a spus că a folosit banii noilor investitori pentru a acoperi găurile produse de criză. Printre marii păgubiți se numără băncile Barclays și BNP Paribas, care au fost înșelate cu 223 mil. euro, iar investitorii privați au pierdut în total 122 mil. euro.
”Habar n-am ce m-a determinat să fac asta”, a spus escrocul înaintea procesului. Kiener, în vârstă de 52 de ani, era cunoscut pentru stilul său de viață exorbitant, el deținând un avion privat, un elicopter și mai multe proprietăți de lux. Fostul manager al fondului, Dieter Frerichs s-a sinucis anul trecut pe insula Mallorca pentru a nu fi arestat.
”Sistemul lui Kiener funcționa doar atâta vreme cât reușea să aducă fonduri noi… Șansa investitorilor de primi ceva înapoi era zero din star. Este un caz extraordinar datorită sumelor mari și a numărului de investitori înșelați”, se arată în motivarea sentinței. În plus, judecătorul Volker Zimmermann a spus că faptul că băncile au făcut ca schema lui Kiener să funcționeze mai ușor a fost considerat circumstanță atenuantă în sentință.