Directorul Institutului de Relații Australia-China de la Universitatea de Tehnologie, James Laurenceson, a declarat că, chiar dacă ministrul Apărării, Peter Dutton, poate pregăti populația pentru un potențial conflict militar în Indo-Pacific, nu se spune nimic despre consecințele teribile.

„Vorbim de milioane de morți, inclusiv de australieni. Un dezastru economic global. Trebuie să prezentăm întreaga realitate a modului în care ar avea loc un război “, a spus Laurenceson.

Comentariul său vine după ce ministrul Apărării a afirmat că posibilitatea conflictului „nu poate fi ignorată”, deoarece China își continuă planurile de a forța o reunificare cu Taiwanul.

El a subliniat că forțele australiene vor fi gata să acționeze dacă vor fi solicitate. Un înalt oficial australian, Mike Pezzullo, a declarat recent că „ bat tobe de război” în regiune și tot „mai puternic” și tot mai aproape. Acesta a adăugat că națiunea trebuie să „se pregătească” pentru „blestemul războiului”.

Luna trecută, China a proiectat o creștere cu 6,8% a cheltuielilor pentru apărare ca răspuns la „riscurile de securitate din toate domeniile”, a declarat premierul chinez, Li Keqiang.

Laurenceson consideră că astfel de remarci ale autorităților de la Canberra sunt justificate. „Acesta este un lucru rezonabil pentru ei. Riscurile conflictelor au crescut față de acum cinci ani”, a spus el.

Guvernul Morrison și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția Beijingului față de Taiwan, lucrur pe care Partidul Comunist Chinez îl consideră provocator și un amestec în problemele sale interne. ”China nu va permite niciodată unei țări să intervină în vreun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.