OFERTĂ Compania JSC Russian Machines, parte a grupului Basic Element, deţinut integral de miliardarul rus Oleg Deripaska, a depus la AVAS o ofertă neangajantă pentru preluarea Automobile Craiova SA.

Celelalte oferte au venit din partea producătorilor americani General Motors şi Ford. Publicaţia germană Manager Magazin a dezvăluit, în octombrie 2006, că oligarhul Oleg Deripaska ar fi preluat un pachet de acţiuni la General Motors, având în plan adjudecarea treptată a unei participaţii de 10%. Informaţia a fost negată de un purtător de cuvânt al lui Deripaska. O altă companie a miliardarului, RusAl, a achiziţionat în 1998 producătorul de aluminiu Alor Oradea (Cemtrade). Fabrica a fost închisă ulterior din cauza lipsei de materii prime. În prima fază, RusAl a fost interesată de Alro Slatina. Miliardarul rus a intrat zilele trecute în posesia a 30% din acţiunile companiei de infrastructură Strabag, care derulează mai multe proiecte în România. Deripaska (39 de ani) are o avere de 13,3 miliarde de dolari, conform Forbes, ceea ce îl plasează pe locul 40 în lume. Înfiinţată în 2005, Russian Machines este profilată pe producţia de motoare auto şi echipamente pentru sectoarele aviaţie şi feroviar.

Oferta de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut la Automobile Craiova de AVAS (72,4%), precum şi a celui controlat de SIF Oltenia (22,06%) va fi lansată în luna iunie.