Cei 400 de miliardari au impreuna venituri de 885 miliarde de dolari. In loc sa stea la un hotel scump, majoritatea miliardarilor prefera sa-si cumpere cate o casa in fiecare tara, oras sau insula care le place, pentru ca este mai bine sa dormi in patul tau decat la hotel si, in al doilea rand, pentru ca pur si simplu isi permit. Evident, cand esti foarte bogat, casa ta poate fi la fel de mare si la fel de luxoasa ca o statiune, cu teren de golf, terenuri de tenis, bucatar si menajera. Insa chiar si superbogatii prefera sa mearga sa vada locuri noi, fara sa fie nevoie intotdeauna sa cumpere toata statiunea. Un miliardar care gandeste in acest fel este Ross Perot, numarul 45 in Top. Candidat de doua ori la presedintie, Perot are o avere estimata la 3,7 miliarde de dolari si prefera sa mearga in timpul liber la Greenbrier, in West Virginia, resedinta pe care o numeste „casa de vacanta a tuturor anotimpurilor”. Altii, cum ar fi Donald Trump, isi transforma casele de vacanta in afaceri profitabile. Astfel, resedinta sa din Palm Beach a devenit club privat, cu o taxa de aderare de 100.000 de dolari si o taxa anuala de 6.500 de dolari. Lui Bill Gates, care se situeaza de noua ani pe primul loc in topul celor mai bogati americani, ii place sa-si petreaca timpul liber alaturi de familie, la proprietatea sa din Medina. Hobby-urile lui Gates sunt arta si casele. Gates a fost in stare sa plateasca 30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat de Winslow Homer si peste 80 de milioane de dolari pentru proprietatea La Leopolda din Cap Ferat, care a apartinut familiei Agneli si bancherului Edmond Safra. Celebra pentru proprietatile sale imobiliare este si regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a investit majoritatea averii sale in acest domeniu. Cele mai scumpe case din Romania apartin fratilor Giovanni si Victor Becali. In cartierul bucurestean Baneasa, in mijlocul unei proprietati de 25.000 de metri patrati, se inalta doua cladiri impozante, construite in stil victorian si estimate la opt milioane de dolari.

Gates petrece tot timpul cu familia
Bill Gates, numarul unu in topul celor mai bogati oameni din lume, nu-si ia prea multe vacante. Cofondatorul Microsoft prefera sa-si petreaca timpul liber impreuna cu familia, la resedinta sa de 100 de milioane de dolari din Medina, Washington. Totusi, chiar si cel mai bogat om din lume trebuie sa-si duca sotia in luna de miere, ceea ce a si facut in 1994, cand s-a casatorit cu Melinda French. Proaspetii insuratei au mers in Fiji, pe insula Club Wakaya, locul preferat pentru relaxare si de Michelle Pfeiffer, Russell Crowe si Nicole Kidman. Club Wakaya este o insula privata care poate adaposti doar 20 de persoane. Oaspetii pot sta in una din cele noua bures (casute cu acoperisul de stuf) sau in Vale O, o locuinta impartita in trei pavilioane, fiecare cu sofer si bucatar personal. Cele noua bures au fiacare plaja privata si gradina tropicala, iar cel mai mic tarif este de 1.200 de dolari pe zi.
Spielberg face plaja la Hamptons

Steven Spielberg, numarul 80 in Top. Chiar daca Puff Daddy a declarat ca Hamptons nu mai este la moda si s-a mutat la St. Tropez, Hamptons ramane inca statiunea preferata de elita din New York si Hollywood. Steven Spielberg si sotia sa, Kate Capshaw, sunt proprietarii Quelle Farm, o resedinta situata pe malul lacului Georgica, unde ii au ca vecini pe Ron Perelman si Calvin Klein. Desi cel mai bine este sa fii invitat la una din resedintele private din Hamptons, o alternativa o reprezinta Maidstone Arms. Hanul cu 19 camere a fost construit in 1740, in vechiul stil englezesc, dar cu elemente frantuzesti. Maidstone Arms este situat in centru, iar tariful pe zi porneste de la 165 de dolari.

Turner nu-si vinde casa de vacanta
Ted Turner, numarul 80 in Top. Acest an nu a fost prea profitabil pentru Ted Turner. In calitate de principal actionar al AOL Time Warner, averea sa personala a scazut foarte mult, iar el a cazut in top de la pozitia 25 la pozitia 80. Cu toate acestea, si-a pastrat proprietatea de un milion de acri din Montana, unde ii place sa-si
petreaca timpul liber. Cum cea mai mare parte a oamenilor obisnuiti nu pot obtine o invitatie la dl Turner acasa, o varianta este The Big EZ Lodge, un ranch luxos impartit in trei pavilioane. Decorate in trei stiluri diferite, pavilioanele au in comun ferestrele mari, semineele si candelabrele. Vizitatorii pot calari, pot juca golf si pot pescui. Tarifele variaza intre 575 si 675 USD de persoana pe zi, pret care include cazarea si trei mese.

Oprah prefera Santa Barbara
Oprah Winfrey, numarul 229 in Top. Regina talk-show-ului are propria companie de productie, Harpo Productions, si cand vrea sa evadeze din Chicago se indreapta impreuna cu companionul ei de-o viata, Steadman Graham, catre Santa Barbara, California. Aici Oprah a cumparat recent, cu 50 de milioane de dolari, o resedinta de 46 de acri. Printre vecini se numara Brad Pitt si Julia Louis-Dreyfus. Daca vreti sa va simtiti ca o celebritate, puteti rezerva o camera la Bacara Resort&Spa, resedinta amenajata in stil mediteranean si spaniol colonial. Se poate juca golf sau tenis, puteti calari printre lamai si portocali sau puteti inchiria o cabina la piscina, cu mese si ospatar cu tot. Tarifele variaza intre 395 si 5.000 de dolari pe noapte.
Casa de vacanta a lui Trump, o afacere
Donald Trump, numarul 92 in Top. Conform biografului sau, Gwenda Blair, cand Trump a cumparat
Mar-a-Lago, resedinta de la Palm Beach, a pus pe masa doar 2.000 de dolari din buzunarul sau, lasandu-i pe ceilalti sa creada ca a platit opt milioane de dolari.
Trump a transformat resedinta in club, iar taxa de inscriere este de 100.000 de dolari, la care se adauga o taxa de 6.000 de dolari anual. Tarife ceva mai mici sunt la The Breakers, hotel construit in 1930 in stilul renascentist italian. Recenta modernizare a acestuia a costat 140 de milioane de dolari, intrucat hotelul se intinde pe 140 de acri, de-a lungul oceanului. Tarifele pornesc de la 405 dolari de persoana pe zi.
Ralph Lauren poarta sarong in Jamaica
Ralph Lauren, numarul 88 in top. Orice casa aflata in posesia lui Ralph Lauren va arata, desigur, ca o reclama Ralph Lauren. Familia Lauren se reuneste adesea in Jamaica, la Round Hill, unde Ralph poarta, conform declaratiilor facute jurnalistilor de la New York Times, un sarong bleu cu flori, asortat cu margele albastre si portocalii.
Desigur, cand valorezi doua miliarde de dolari, iti permiti sa porti ce vrei. Fanii lui Ralph Lauren pot sta in Montego Bay la Half Moon Golf, Tennis&Beach Club, club fondat in 1954 de catre un grup de investitori americani si care a devenit, intre timp, unul din cele mai apreciate cluburi private din Jamaica.
Tarifele pornesc de la 250 de dolari pe zi.

Fondatorul Oracle merge in Noua Zeelanda
Larry Ellison, numarul 9 in Top. Fondatorului Oracle, Larry Ellison, ii place sa-si petreaca timpul in Noua Zeelanda, mai exact in Golful Hauraki, langa Auckland, unde se desfasoara in fiecare an Cupa Americii.
Se pare ca la ultima intrecere de acest gen, Ellison a cheltuit peste 80 de milioane de dolari, dar un hotel fantastic puteti gasi si cu bani mai putini.
Majoritatea turistilor din Noua Zeelanda prefera sa stea la pensiuni, iar vila Longhouse din Insula Waiheke este ideala pentru iubitorii oceanului. Mai mult, are o bucatarie imensa, in care puteti lua lectii de gatit.
Tarifele pornesc de la 150 de dolari pe zi.

Cofondatorul Microsoft, un tip retras

Paul Allen, numarul 3 in Top. Cofondatorul Microsoft este un personaj mai putin plimbat prin lume decat Bill Gates si doar in ultimul timp a inceput sa iasa in fata, afisandu-se cu vedete din lumea tenisului, sponsorizand evenimente sportive si finantand un proiect muzical experimental la muzeul din Seattle. Vacantele si le petrece aproape de casa, pe proprietatea sa din Insula Lopez, o particica din arhipelagul Insulelor San Juan. Unul din cele mai bune locuri unde puteti sta este Hanul din Langley, unde o camera cu o terasa imensa si cu jacuzzi ajunge la 575 de dolari pe noapte.r
r
Primarul New York-ului se bronzeaza in Bermuder
Michael Bloomberg, numarul 29 in Top. Primarul burlac al New York-ului, Michael Bloomberg, prefera sa nu iasa prea mult in fata. Pe langa casa din New York, Bloomberg mai are o „casuta”, cu doua etaje si o suprafata de 6.000 de metri patrati, in orasul Tucker, din Insulele Bermude. Casa este evaluata la zece milioane de dolari, iar printre vecinii sai se numara prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi. Pentru cei care nu-si pot permite o casa, ideale sunt casutele din complexul Pink Beach Club. Cele 25 de casute se intind pe doua plaje cu nisip argintiu, iar oaspetii pot face „scuba diving” din pragul usii. Tarifele variaza intre 415 si 1.070 de dolari pe noapte, iar pentru miliardari inca mai exista casute de vanzare.r
r
Ross Perot, cel mai bine imbracat miliardarr
Ross Perot, numarul 45 in Top. Pe langa faptul ca Perot face parte din topul celor mai bogati oameni din lume, el a intrat si in topul celor mai bine imbracati oameni de pe mapamond. r
Cand Perot nu isi aranjeaza cravata si butonii, isi petrece timpul liber la hotelul Greenbrier din West Virginia, resedinta care se intinde pe 6.500 de acri in Muntii Allegheny. In secolul XIX, Greenbrier era locul preferat de vacanta al persoanelor care profitau de apele minerale si de izvoarele sulfuroase. Astazi, resedinta este vizitata atat pentru celebrele izvoare, cat si pentru terenurile de tenis, scoala de soferi Land Rover, clubul de vanatoare si crescatoria de soimi. r
Tariful pentru a camera variaza intre 300 si 730 de dolari pe noapte.